Italijanski zdravstveni delavci so preobremenjeni in premalo plačani, pravijo v italijanskih sindikatih. Na fotografiji zdravstveni delavci med vajo pripravljenosti v neapeljski bolnišnici. Foto: EPA
Italijanski zdravstveni delavci so preobremenjeni in premalo plačani, pravijo v italijanskih sindikatih. Na fotografiji zdravstveni delavci med vajo pripravljenosti v neapeljski bolnišnici. Foto: EPA

Prejšnji teden se je ekipa zdravnikov in medicinskih sester v mestu Foggia na jugu Italije morala zabarikadirati v sobo, da bi se skrila pred jeznimi sorodniki in prijatelji mlade ženske, ki je umrla med operacijo.

Družina je po poročanju italijanskih medijev za smrt okrivila bolnišnično osebje. Predstavnik bolnišnice je dejal, da bolnišnica in pravosodni organi preiskujejo smrt.

V isti bolnišnici sta se od takrat zgodila dva napada: v nedeljo pozno zvečer je 18-letni bolnik na urgentnem oddelku napadel tri medicinske sestre, v ponedeljek pa je sin bolnika napadel medicinski sestri in varnostnika, so sporočili policija in osebje.

"V bolnišnicah želimo ničelno toleranco do nasilja. Želimo, da vojska državljanom in zdravnikom da vedeti, da so zaščiteni," je po poročanju časopisa Il Messaggero dejala Barbara Mangiacavalli, vodja državnega združenja medicinskih sester.

Predsednik italijanske nacionalne zveze zdravnikov Filippo Anelli se je pridružil pozivu k vojaški zaščiti in pozval predsednico vlade Giorgio Meloni, naj za izboljšanje varnosti bolnišnic uporabi sredstva EU-ja, namenjena okrevanju po covidu.

Sindikati bolnišničnih zdravnikov nameravajo zaradi napada v Foggii 16. septembra organizirati protest. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo lani več kot 16.000 napadov na zdravstvene delavce.

Minister za zdravje Orazio Schillaci je nedavne incidente označil za "sramotne", njegov namestnik Marcello Gemmato pa je dejal, da takšni zločini ne bodo ostali nekaznovani.

Senator iz premierkine stranke Bratje Italije Ignazio Zullo je predlagal, da bi ljudi, ki napadejo zdravstveno osebje, za tri leta izključili iz brezplačnega bolnišničnega zdravljenja, s čimer si je prislužil podporo nekaterih zdravniških združenj.

Tako kot druge evropske države se tudi Italija spoprijema s krizo v javnem zdravstvu, saj ji primanjkuje osebja, to pa se spopada s stresnimi delovnimi pogoji in nizkimi plačami.

"Nasilje je eden od glavnih vzrokov, zaradi katerih ljudje zapuščajo poklice v zdravstvu," je dejala Delia Epifani, vodja sindikata italijanskih zdravnikov SMI v Apuliji, kjer je tudi Foggio.