Amanda Knox je bila nad obsodbo razočarana, vendar ji kazni ne bo treba odslužiti. Foto: Reuters
Amanda Knox je bila nad obsodbo razočarana, vendar ji kazni ne bo treba odslužiti. Foto: Reuters

Knox je bila stara 20 let, ko je bila leta 2007 s tedanjim fantom aretirana zaradi brutalnega umora sostanovalke, britanske študentke Meredith Kercher, s katero sta bili na študijski izmenjavi v Perugii. Sledila je dolga saga na sodiščih, ki so par obsodila, oprostila, nato pa znova obsodila in nazadnje leta 2015 dokončno oprala vseh obtožb.

Je pa Američanki ostala obsodba za obrekovanje. Med policijskim zasliševanjem je namreč za umor obtožila kongovskega lastnika bara Patricka Lumumbo, ki so ga pozneje izpustili brez obtožb. Leta 2011 je bila Knox obsojena zaradi obrekovanja in obsojena na tri leta zapora, ki jih je že pred tem odslužila skupaj s štirimi leti kazni za umor.

A pozneje je navedla različne obtožbe na račun napak v preiskovalnem postopku, ko naj bi nanjo med drugim kričali in jo tudi udarili. Evropsko sodišče za človekove pravice je leta 2019 razsodilo, da ji med zaslišanji niso zagotovili ustreznega pravnega zastopnika ali prevajalca.

Oktobra lani je nato italijansko sodišče njeno obsodbo za obrekovanje po pritožbi razveljavilo in odredilo vnovično sojenje. Tega se je danes udeležila tudi Knox, ki je zdaj stara 36 let in je mati dveh otrok, da bi se osebno branila pred obtožbami.

Knox, ki je skušala oprati svoje ime, je pred tem italijansko policijo obtožila groženj in nasilja.

"Policija mi je grozila s 30 leti zapora, policist me je trikrat udaril in dejal 'zapomni si, zapomni!'" je povedala na sodišču in policija obtožila, da je krivdo želela pripisati Lumumbi. "Zelo mi je žal, nisem bila dovolj močna, da bi se uprla pritisku policije," je dejala.

Postopek se je kljub temu znova zaključil z obsodbo, nad katero je njena ekipa razočarana. "Amanda je zelo pretresena zaradi zaključka sojenja, saj je po 17 letih sodnih postopkov upala na zaključek," je pred sodiščem povedal njen odvetnik Carlo Dalla Vedova. Odločitev jih je presenetila, o morebitni pritožbi pa se bodo odločili, ko bo dostopna celovita obrazložitev sodbe.

Umor 21-letne britanske študentke Meredith Kercher in številna sojenja so odmevali na obeh straneh Atlantika.

Lumumbo se leta 2007 pridržali za dva tedna, preden je bil izpuščen na prostost. "Po tem, ko je Amanda obtožila Patricka, je postal znan kot pošast iz Perugie," je v sredo novinarjem povedal Lumumbov odvetnik Carlo Pacelli in dejal, da je treba obsodbo potrditi. Lumumbe na sodišču ni bilo.

Zaradi umora Kercher je bil na 16 let zapora obsojen Rudy Guede, ki prihaja iz Slonokoščene obale, v sodbi pa je zapisano, da je deloval skupaj z neimenovanimi drugimi storilci. Leta 2021 je bil predčasno izpuščen na prostost.