Zaporniki po Italiji so lani protestirali v strahu pred covidom-19. Foto: EPA
Zaporniki po Italiji so lani protestirali v strahu pred covidom-19. Foto: EPA

Zaradi neusmiljenega pretepanja je službo izgubilo več kot petdeset paznikov in nadzornikov, ki jih čaka tudi kazenska obravnava. Nekatere so tudi aretirali.

Bilo je lani spomladi, ko je strah pred zgodnjimi okužbami s koronavirusom povzročil val protestov zapornikov po vsej Italiji. Posledic vse do zdaj nismo poznali, je za Radio Slovenija poročal Janko Petrovec.

Aprila lani so zaporniki celo prevzeli nadzor nad nekaterimi deli zapora in se zabarikadirali vanje, trdi direktorica zapora Elisabetta Palmieri, ki naj sicer ne bi odobravala nasilnega odgovora, kljub temu pa brani zaposlene zapora.

Edina od žrtev nasilja, ki je do zdaj stopila pred mikrofone, je paraplegik Vincenzo Cacace, ki je svojo kazen medtem že odslužil. Pazniki so ga kar po tleh zvlekli pod gumijevke. Prepričan je, da ga ne bi smeli, saj je bil pred tem operiran na srcu. Pripoveduje, da so tolkli vse počez, tudi osemnajstletnika, dokler ni obležal na tleh in klical na pomoč mamo.

Posnetki videokamer prikazujejo paznike in nadzornike, kako zapornike mlatijo s palicami, jih brcajo in pretepajo. Državno tožilstvo je o dogodkih, ki so v kampanjskem zaporu potekali 6. aprila lani, zdaj sprožilo kazensko preiskavo.

Pravosodna ministrica Marta Cartabia se je danes zavzela tudi za notranjo preiskavo zadeve. Odgovorni se bojijo, da ne gre za osamljen primer nasilja nad zaporniki.

Italija: Pazniki neusmiljeno pretepali zapornike