Španski premier Sanchez (levo) ima polne roke dela s predsedovanjem Svetu EU-ja in vodenjem kampanje pred predčasnimi volitvami prihodnjo nedeljo. Desno Alberto Nunez Feijoo, kandidat Ljudske stranke. Foto: Reuters
Španski premier Sanchez (levo) ima polne roke dela s predsedovanjem Svetu EU-ja in vodenjem kampanje pred predčasnimi volitvami prihodnjo nedeljo. Desno Alberto Nunez Feijoo, kandidat Ljudske stranke. Foto: Reuters

Da bi zagotovila absolutno večino od 350 sedežev v spodnjem domu parlamenta, ki je potrebna za oblikovanje vlade, bi se morala Ljudska stranka skoraj zagotovo povezati s skrajno desno stranko Vox, so pokazale javnomnenjske raziskave.

Anketa GAD3 za desno usmerjeni časopis ABC, V kateri je bilo med 29. junijem in 14. julijem telefonsko anketirana 6501 oseba, je pokazala, da bi Ljudska stranka lahko osvojila 37,2 odstotka glasov ali 152 sedežev, medtem ko socialistični stranki (PSOE) napovedujejo 28,5 odstotka glasov in 115 sedežev.

PP bi tako dobila več glasov kot PSOE in skrajno leva stranka Sumar skupaj, je pokazala anketa. Sumar bi dobil 25 sedežev ali 11,4 odstotka glasov, Vox pa 11,7 odstotka glasov ali 29 sedežev. Ljudska stranka in stranka Vox bi tako skupaj dobili nekaj več kot 176 sedežev, potrebnih za absolutno večino.

Tudi druga javnomnenjska raziskava, ki jo je za levosredinski El Pais izvedlo podjetje 40 db, najboljši izid napoveduje Ljudski stranki, a ji je podpora glede na prejšnjo anketo malce upadla. Ljudska stranka bi tako dobila 32 odstotkov glasov ali 133 sedežev, kar je en sedež manj glede na prejšnjo anketo, objavljeno v petek, medtem ko bi PSOE dobil 28,3 odstotka glasov ali 109 sedežev, kar ne kaže nobene spremembe glede na prejšnje ankete.

Voxov delež glasov bi ostal enak pri 14,6 odstotka, kar pomeni 39 sedežev, medtem ko bi Sumar dobil 13,8 odstotka glasov ali 38 sedežev, kar je pet sedežev več, kot je kazala prejšnja anketa.

Anketa za El Pais je vključevala telefonske intervjuje z 2000 ljudmi med 10. in 14. julijem, z 2,2-odstotno stopnjo napake.

Volitve so bile predvidene za december, vendar je Sanchez razpisal predčasne volitve, potem ko se je levica maja na regionalnih volitvah slabo odrezala, očitno v upanju, da bo premagal Ljudsko stranko, hkrati pa se z Voxom pogaja o neprijetnih koalicijskih dogovorih po lokalnih volitvah.