Glavni obrazi nemške vlade: kancler in vodja socialnih demokratov Olaf Scholz (v sredini), Christian Lindner iz Svobodnih demokratov (levo) in Robert Habeck iz Zelenih. Foto: Reuters
Glavni obrazi nemške vlade: kancler in vodja socialnih demokratov Olaf Scholz (v sredini), Christian Lindner iz Svobodnih demokratov (levo) in Robert Habeck iz Zelenih. Foto: Reuters

Volivci ne verjamejo, da lahko koalicijski trojček v zadnjem letu mandata sprejme še kakšno pomembno odločitev. Vladi zaupa le še petina vprašanih.

Zdelo se je, kot bi se finančni minister, ki se je s partnerskima strankama sporazumel o osnutku 481-milijardnega zveznega proračuna za prihodnje leto, obrnil h kameram in dogovor v isti sapi postavil pod vprašaj. "Nimamo premalo denarja, temveč imamo preveč izdatkov," je dejal Christian Lindner.

Lindner hoče nov dogovor, povod je našel v ustavno spornih petih milijardah evrov posojil za infrastrukturo.

Socialni demokrati ne skrivajo jeze ob ravnanju finančnega ministra. Lars Klingbeil, sopredsedujoči SPD-ju, je dejal: "Spornih je pet milijard evrov. Želel bi si, da spor ne bi prišel v javnost. To je bilo nepotrebno. Lahko bi ga rešili za zaprtimi vrati."

A Lindnerju iz liberalne stranke Svobodni demokrati očitno ne gre le za pet milijard. Opozarja na prenapihnjenost proračuna, zahteva manj izdatkov za socialne pomoči in prebežnike.
Dejal je tudi: "To je koalicija, v kateri so velike vsebinske razlike. Morda se pogajamo tudi o spornih družbenih vprašanjih v imenu svoje države."

Socialni demokrati zagovarjajo skoraj nasprotno. Njihove prioritete v zadnjem letu mandata so po besedah Klingbeila troje: sprejeti pokojninsko zakonodajo, izboljšati kolektivne pogodbe in še veliko postoriti za okrepitev gospodarstva.

Sposobnost sklepanja kompromisov je na dnu. In z njo tudi zaupanje v vlado, ki jo vodi socialni demokrat Olaf Scholz. Stranke tako rekoč že vodijo kampanjo pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto.

Je nemška vlada na robu razpada?