Whelanu v Rusiji grozi od 10 do 20 let zapora. Foto: Reuters
Whelanu v Rusiji grozi od 10 do 20 let zapora. Foto: Reuters

Ruska obveščevalna služba FSB trdi, da je Whelana ujela med dejanjem. Nekdanji ameriški marinec naj bi prejel USB-ključ z občutljivimi podatki od ruskih agentov, s katerimi se je srečal v hotelu Metropol, blizu sedeža FSB-ja in Kremlja, poroča nemški portal Deutsche Welle.

Ruska tiskovna agencija Rosbalt, ki se sklicuje na moskovske varnostne vire, je poročala, da je Whelan prejel zaupen seznam imen od ruskega državljana, a te trditve niso neodvisno preverjene.

Whelan je v pridržanju in čaka na sojenje zaradi obtožb o vohunjenju. V primeru obsodbe mu grozi od 10 do 20 let zapora.

Dw.com medtem navaja ruskega varnostnega strokovnjaka Pavla Felgenhauerja, ki meni, da je aretacija "sumljiva". Kot je dejal, Whelan ne deluje kot tipični ameriški vohun. Poudaril je, da 48-letni visoki uslužbenec ameriškega podjetja, ki se ukvarja z avtomobilskimi rezervnimi deli, ni nikoli imel diplomatske imunitete. Ameriški vohuni imajo namreč praviloma diplomatski status, saj jim tako ob aretaciji v najslabšem primeru grozi izgon iz države.

Whelan je v priporu Lefertovo. Foto: Reuters
Whelan je v priporu Lefertovo. Foto: Reuters

Felgenhauer meni, da je povsem mogoče, da je bil Whelan prijet z namenom doseči zamenjavo Marije Butine, ruske državljanke, ki je bila lani v ZDA prijeta in je obtožena delovanja nezakonite tuje agentke v državi. Butina je sklenila dogovor s tožilstvom in priznala zarotništvo, grozi pa ji šest mesecev zapora.

Zanimali naj bi ga Rusi in pravoslavna vera

Whelanova družina trdi, da je aretirani nedolžen, tako pravi tudi njegov ruski odvetnik Vladimir Žerebenkov. Whelanov brat David je ameriškim medijem dejal, da je Paul v Moskvo odpotoval, da bi se udeležil prijateljeve poroke. Paul, ki sicer ne zna dobro rusko, v Rusijo vseeno pogosto potuje, saj ga zanimajo tamkajšnji ljudje in pravoslavna vera, je dejal njegov brat.

Na družbenih omrežjih, vključno z ruskim Vkontaktom, je v stikih z običajnimi Rusi, tako frizerji kot nekdanjimi vojaškimi uslužbenci, poroča New York Times. Whelan naj bi bil tudi podpornik ameriškega predsednika Donalda Trumpa, kot marinec pa je bil dvakrat v Iraku.

Whelan ima poleg ameriškega tudi irsko in britansko državljanstvo. Svojo podporo je poleg ZDA tako izrazila tudi Velika Britanija. Zunanji minister Jeremy Hunt je dejal, da so "zelo zaskrbljeni zanj in za njegovo družino".

Odnosi med Rusijo in Veliko Britanijo so zelo slabi, odkar je London obtožil ruske obveščevalce, da so odgovorni za napad z živčnim strupom na nekdanjega ruskega dvojnega vohuna Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo v britanskem mestu Salisbury marca lani. Moskva vpletenost v dogodek kategorično zanika.