Kljub krizi, ki pretresa državo, je bilo vzdušje na kongresu konservativcev slavnostno. Foto: Reuters
Kljub krizi, ki pretresa državo, je bilo vzdušje na kongresu konservativcev slavnostno. Foto: Reuters

Johnson je v svojem govoru dejal, da želijo "s sanacijo zlomljenega stanovanjskega trga in posodobitvami infrastrukture pomagati pri dvigu ravni gospodarstva".

Člane konservativne stranke je premier neposredno nagovoril prvič po začetku epidemije covida-19.

Združeno kraljestvo se v zadnjem času spoprijema s pomanjkanjem goriva na bencinskih črpalkah, praznimi policami v trgovinah in naraščajočimi cenami energije.

Johnson je sicer vztrajal, da so "trenutne obremenitve in napetosti posledica gospodarskega okrevanja po zaprtju zaradi pandemije covida-19". Je pa priznal, da bodo zaradi omejitev in zastojev, ki jih povzroča pomanjkanje usposobljenih delavcev v državi, v tem procesu tudi težki trenutki.

Vrnitve k nenadzorovanemu priseljevanju ne bo

Kljub temu je britanski premier zavrnil pozive k omilitvi pravil o priseljevanju, ki so se po brexitu zaostrila. Dejal je, da se ne bodo zatekli k nenadzorovanemu priseljevanju.
Po njegovih besedah bodo "namesto tega britanska podjetja morala vlagati v svoje lastne delavce in tehnologijo, da bi državo usmerila v gospodarstvo z visokimi plačami, kvalifikacijami in produktivnostjo".

Toda ta tranzicija bo trajala nekaj časa in vlada je pred kratkim z odporom odobrila omejeno število kratkoročnih vizumov, da bi privabila tovornjakarje in perutninske delavce iz vzhodne Evrope. Johnson dodal, da bodo "nove usmeritve glede priseljevanja uresničile obljube ob referendumu o brexitu in predstavljale spremembo, za katero so ljudje glasovali".

V optimističnem govoru z veliko šalami je britanski ministrski predsednik še dejal, da je "zmanjševanje regionalne neenakosti največji projekt, ki bi se ga lahko lotila katera koli vlada".