Keir Starmer prvič v vlogi gostitelja na evropski ravni. Foto: Reuters
Keir Starmer prvič v vlogi gostitelja na evropski ravni. Foto: Reuters

Starmer na gradu Blenheim Palace v bližini Oxforda gosti več kot 45 evropskih voditeljev, med njimi članic EU-ja, držav Zahodnega Balkana, Ukrajine, Moldavije in Gruzije, pa tudi Azerbajdžana in Armenije. Prvič so na zasedanju Evropske politične skupnosti (EPS) tudi predstavniki Nata, Sveta Evrope in Ovseja.

Srečanje je obenem priložnost za krepitev odnosov Združenega kraljestva z evropskimi partnerji in Starmer je v izjavi ob začetku obljubil prenovo odnosov z evropskimi zaveznicami. "Želimo sodelovati z vsemi vami, da na novo zastavimo odnose, ponovno odkrijemo skupne interese ter obnovimo vezi zaupanja in prijateljstva," je zbranim sporočil britanski premier.

Približno dva tedna po prevzemu položaja je ob začetku svojih prizadevanj, da po mučnem procesu izstopanja njegove države iz Evropske unije izboljša vezi, še napovedal, da bo Združeno kraljestvo "prijatelj in partner".

Sorodna novica Zelenski: Putin je žrtvoval na desettisoče državljanov in ni dosegel nič pomembnega
Starmer na gradu Blenheim Palace v bližini Oxforda gosti več kot 45 evropskih voditeljev. Foto: Reuters
Starmer na gradu Blenheim Palace v bližini Oxforda gosti več kot 45 evropskih voditeljev. Foto: Reuters

Med osrednjimi temami pogovorov voditeljev na četrtem vrhu EPS-ja bodo še energetika, kibernetska varnost ter Ukrajina. Starmer naj bi si prizadeval zagotoviti nadaljnjo mednarodno vojaško in finančno pomoč Kijevu, po koncu vrha pa je zatrdil, da so voditelji danes potrdili zavezanost nadaljnji podpori Kijevu, tudi na področju energetike. Zavezali pa so se še k preprečevanju izogibanja zahodnim sankcijam proti Moskvi.

Ena osrednjih tem je bila tudi boj proti nezakonitim migracijam. Kot je po vrhu povedal Starmer, Združeno kraljestvo z evropskimi partnericami krepi sodelovanje na tem področju. Povečali bodo prisotnost na sedežu Europola v Haagu, z več državami pa okrepili sodelovanje v boju proti organiziranemu kriminalu.

"Napredek na področjih, ki so pomembna za toliko ljudi, kot so nezakonite migracije in nacionalna varnost, lahko dosežemo le, če ponudimo roko sodelovanja našim evropskim prijateljem," je povedal Starmer ter napovedal poglobitev sodelovanja na področjih varnosti in obrambe, pa tudi nezakonitih migracij.

Zagotovil je, da bodo razbili kriminalne združbe in njihov poslovni model ter zaščitili svoje meje. Pri tem bo britanska vlada iskala praktične rešitve, ki bodo v skladu z mednarodnim pravom. "Danes smo tukaj začeli to delo. Povečujemo našo prisotnost v Evropskem policijskem uradu Europol v Haagu, da bi v polnosti odigrali svojo vlogo pri delovanju evropskega centra za boj proti tihotapljenju migrantov," je dejal.

Starmer z Macronom. Foto: Reuters
Starmer z Macronom. Foto: Reuters

Starmer z Golobom v boj proti organiziranemu kriminalu

Poleg tega Združeno kraljestvo z več partnerskimi državami, med drugim Slovenijo in Slovaško, krepi sodelovanje v boju proti organiziranemu kriminalu, je dejal. Kot sta Starmer in slovenski premier Robert Golob zapisala v skupni izjavi, ki so jo posredovali iz Golobovega kabineta, bosta državi med drugim okrepili izmenjavo strokovnega znanja in informacij. Poleg tega si bosta skupaj prizadevali za zapolnitev vrzeli, ki jih lahko izkoristijo kriminalne združbe, in spodbujali učinkovito sodelovanje v pravosodnih zadevah.

"Še posebej po volitvah v Združenem kraljestvu so znotraj Evrope visoka pričakovanja," je ob robu vrha izjavil Golob. "Seveda je to odvisno od države do države, mi jih zagotovo imamo," je še dejal in dodal, da se Slovenija veseli krepitve odnosov med državama.

S Starmerjem sta ob tem v skupni izjavi izrazila zavezanost sodelovanju na področju kazenskega pregona in boja proti organiziranim kriminalnim združbam. Prav tako sta potrdila pomen skupnega boja proti terorizmu, organiziranemu kriminalu, vključno z nezakonitimi migracijami, in drugim oblikam čezmejnega kriminala, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Britanski premier, ki je na položaju od začetka meseca, je po koncu vrha poudaril, da je problem nezakonitih migracij treba reševati pri izvoru. Zato bo Združeno kraljestvo za financiranje projektov po Afriki in Bližnjem vzhodu namenilo 84 milijonov funtov.

Za Združeno kraljestvo, ki je leta 2020 zapustilo EU, je sodelovanje na področju upravljanja migracij z evropskimi partnericami pomembno predvsem spričo številnih nezakonitih prihodov migrantov prek Rokavskega preliva. Ti večinoma prihajajo iz Francije, tako da bo to zagotovo tudi ena od tem drevišnjega srečanja s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.