Zelenski se je zaveznikom zahvalil za njihovo podporo v vojni proti Rusiji. Foto: Reuters
Zelenski se je zaveznikom zahvalil za njihovo podporo v vojni proti Rusiji. Foto: Reuters

"Manj ko imamo omejitev, bolj bo Rusija prisiljena v iskanje miru," je dejal v svojem govoru na srečanju evropske politične skupnosti, ki ga gosti britanski premier Keir Starmer na gradu Blenheim Palace v bližini Oxforda. Kot je poudaril Zelenski, odločitev zaveznikov, da dovolijo napade z raketami dolgega dosega na rusko ozemlje ob meji z Ukrajino, ni pripeljalo do stopnjevanja spopadov.

Kot je evropskim voditeljem dejal Zelenski, jim je uspelo ohraniti enotnost v Evropi, kar pomeni, da ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu "ni uspelo doseči glavnega cilja." "Ni mu uspelo ustvariti delitev v Evropi," je dejal glede Putina in ob tem zagotovil, da bodo zagotovili "dolgotrajen mir v Evropi".

Sorodna novica Rusija z letalniki nad Ukrajino, v Belgorodu zapirajo vrtce zaradi nevarnosti obstreljevanja

Po njegovih besedah je resničnost na bojišču bolj prepričljiva kot kar koli drugega, saj so ustavili napredovanje ruskih sil proti Harkovu. Dodal je, da je Putin žrtvoval na desettisoče svojih državljanov, vendar ni dosegel ničesar pomembnega.

Zelenski se je še zahvalil tistim, ki podpirajo Ukrajino na njeni poti v Evropsko unijo. "To kaže na to, da lahko EU tudi v najtežjih okoliščinah drži svoje obljube," je dejal in se zahvalil tudi tistim, ki podpirajo namero Ukrajine, da postane članica Nata.

Britanski premier na srečanju Evropske politične skupnosti gosti več kot 45 evropskih voditeljev, med njimi članic EU-ja, držav Zahodnega Balkana, Ukrajine, Moldavije in Gruzije, pa tudi Azerbajdžana in Armenije. Prvič bodo na zasedanju Evropske politične skupnosti (EPS) tudi predstavniki Nata, Sveta Evrope in Ovseja.

Sorodna novica Golob z Zelenskim podpisal varnostni sporazum

Srečanje Goloba in Zelenskega

Starmer, ki je na oblasti od začetka meseca, je med ključnimi izzivi, ki jih bodo obravnavali, omenil rusko agresijo na Ukrajino. Pri tem si bo prizadeval za zagotovitev nadaljnje mednarodne vojaške in finančne pomoči Kijevu.

To je bila tudi osrednja tema srečanja slovenskega premierja Roberta Goloba z ukrajinskim predsednikom Zelenskim ob robu vrha, na katerem sta podpisala dvostranski varnostni sporazum med državama.