Preiskavo o incidentu na dnu Baltskega morja so sprožile Nemčija, Danska in Švedska. Foto: Reuters
Preiskavo o incidentu na dnu Baltskega morja so sprožile Nemčija, Danska in Švedska. Foto: Reuters

Po navedbah časopisa Wall Street Journal (WSJ) naj bi operacijo na dnu Baltskega morja najprej odobril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki jo je nato poskusil preklicati, vendar neuspešno. V Kijevu so navedbe odločno zavrnili kot "popoln nesmisel".

Nekateri so za sabotažo krivili Rusijo, medtem ko so nekateri domnevali, da za eksplozijami stojijo ZDA. Lani je New York Times poročal, da naj bi po nekaterih virih obveščevalnih služb sabotažo izvedla "proukrajinska skupina", madžarski predsednik vlade Viktor Orban pa je prejšnji mesec eksplozije označil za "teroristično dejanje, ki so ga očitno izvedli Američani".

Po navedbah WSJ-ja je sabotažno akcijo izvedla ekipa šestih ljudi na majhni jadrnici, ki so jo sestavljali ukrajinski vojaki in civilisti z ustreznim strokovnim znanjem. Operacijo naj bi financiral zasebni kapital, njeno izvedbo je nadzoroval pozneje odstavljeni in nato odlikovani nekdanji vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni.

Zalužni, zdaj ukrajinski veleposlanik v Združenem kraljestvu, je za WSJ povedal, da o operaciji ni vedel ničesar, in obtožbe označil za "navadno provokacijo".

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je v četrtek za agencijo Reuters zanikal vpletenost Ukrajine in s prstom pokazal na Rusijo.

"Takšno dejanje je mogoče izvesti le z obsežnimi tehničnimi in finančnimi sredstvi ... in kdo je imel vse to v času eksplozije? Samo Rusija," je zapisal Podoljak. "Ukrajina ni imela ničesar z eksplozijami na Severnem toku," je še dejal Podoljak in dodal, da Ukrajina s tem ni pridobila nobene strateške prednosti.

Sorodna novica Dve leti po eksplozijah na plinovodih Nemčija izdala nalog za aretacijo ukrajinskega državljana

Na plinovodih Severni tok 1 in 2 so septembra 2022 potrdili štiri puščanja plina. Dve uhajanji sta se zgodili v švedskih, dve pa v danskih vodah. Švedske in danske oblasti so ugotovile, da so puščanje povzročile podvodne eksplozije. Švedska je med preiskavo našla sledi eksploziva in potrdila, da so bile eksplozije namerna dejanja.

V sredo je nemško tožilstvo izdalo nalog za aretacijo ukrajinskega državljana v povezavi s sabotažami plinovodov Severni tok 1 in 2 v Baltskem morju septembra 2022. V okviru nemške preiskave eksplozij plinovodov sta bila sicer identificirana še dva ukrajinska potapljača.