Švedski preiskovalci so potrdili, da so bile eksplozije namerna dejanja. Foto: EPA
Švedski preiskovalci so potrdili, da so bile eksplozije namerna dejanja. Foto: EPA

Nemški preiskovalci po poročanju Guardiana pravijo, da je bil moški, za katerega se nazadnje ve, da je živel na Poljskem, eden od potapljačev, ki so septembra 2022 podtaknili eksplozivne naprave na plinovode, ki pod Baltskim morjem tečejo od Rusije do Nemčije.

O tem poročajo nemška časopisa Süddeutsche Zeitung in Die Zeit ter mreža javnih radiotelevizij ARD, ki se sklicujejo na neimenovane vire.

Glede na poročanje je Nemčija Poljsko junija pozvala, naj omenjenega moškega aretira. Urad nemškega državnega tožilca poročanja ni želel komentirati. Tudi poljsko tožilstvo se ni odzvalo.

V sredo je nemški tednik Spiegel poročal, da naj bi osumljenec medtem že zapustil Poljsko. Spiegel se je pri tem skliceval na vire v varnostnih službah.

V okviru nemške preiskave eksplozij plinovodov sta bila identificirana še dva ukrajinska inštruktorja potapljanja, moški in ženska, a glede na poročanje nemških medijev za zdaj nista bila izdana naloga za njuni aretaciji.

Ni še znano, kdo je odgovoren za eksplozije, ki so uničile tri od štirih plinovodov, ki so postali simboli nemške odvisnosti od ruskega plina. Rusija in zahodne države so se medsebojno obtoževale, obe strani pa sta zanikali odgovornost.

Švedski preiskovalci so sicer odkrili sledi eksplozivov na več predmetih s prizorišča, kar potrjuje, da so bile eksplozije namerna dejanja.

Januarja lani so nemški organi preiskali ladjo, za katero so dejali, da je bila morda uporabljena za prevoz eksplozivov. ZN-u so dejali, da menijo, da bi lahko izurjeni potapljači nastavili eksploziv na plinovode na globini okoli 70 ali 80 metrov.