Foto: AP
Foto: AP

“Bikoborskega festivala je konec,” je sporočila socialistična županja Gijóna Ana González. “Prečkali so vse meje ... veliko mej. Mesto, ki verjame v enakost med moškimi in ženskami, ki verjame v integracijo, ki verjame v odprta vrata za vse, ne more dopustiti, da se dogaja kaj takega.”

Socialistična stranka je na svojem zadnjem kongresu sklenila, da ukine 133 let star bikoborski festival Naše gospe iz Begoñe, pri čemer so se sklicevali na naraščajoče nasprotovanje lokalne skupnosti. Načrte so zdaj pospešili, potem ko se jim je zazdelo, da se bikoborbe izkorišča za "izkazovanje ideologije, ki je v nasprotju s človekovimi pravicami", je pojasnila Gonzálezova.

Tako občina ne bo podaljšala pogodbe z organizatorji festivala, niti ne bo podaljšala najemne pogodbe za bikoborsko areno, kar bo za mesto pomenilo 50.000 evrov izpada dohodkov na leto.

Tudi v Španiji je javnost razklana glede bikoborb. Foto: AP
Tudi v Španiji je javnost razklana glede bikoborb. Foto: AP

Za imena krivo poimenovanje po krvni liniji?

Zagovorniki bikoborb se branijo, da gre za nesporazum, povezan s poimenovanjem bikov. Sindikat rejcev bikov za bikoborbe, ki zastopa interese 345 rejcev omenjenih bikov, je imena povezal s predpisi, ki jih je postavilo špansko ministrstvo za kmetijstvo.

Da bi zagotovili sledljivost bikov, dajejo živalim po uveljavljenih predpisih imena njihovih mater, so zapisali v izjavi za javnost. Bika, ki sta nastopila ta konec tedna, sta bila potomca krav po imenu Feministka in Nigerijka, obe je kmet nabavil leta 1986, njun rodovnik pa je dolg več kot 35 let in več kot štiri generacije, "skratka, daleč stran od kakršnega koli družbenega in političnega konteksta", so dodali.

Foto: AP
Foto: AP

Spet drugi so spomnili na imena bikov iz preteklih let, od Španca do Farana, da bi tako dokazali, da se v teh imenih ne skriva noben globlji pomen, piše Guardian.

Kljub temu so v preteklosti že spreminjali imena bikov v bikoborbah – tako so denimo na festivalu kmalu po koncu španske državljanske vojne leta 1939 enega od bikov preimenovali iz "Komunista" v "Opazovalca", da ne bi tako koga užalili, poudarja časopis El País.

Ko feministični bik pokoplje bikoborbe ...

Konservativna Ljudska stranka v Gijónu bi zdaj rada odločitev županje pravno izpodbijala. “V Ljudski stranki absolutno nasprotujemo vsakomur, ki bi nam želel odvzeti naše svoboščine," je dejal Pablo González. Ob tem je spomnil na volitve leta 2023 in obljubil, da bodo v primeru, da zmagajo, priredili "najboljši bikoborski festival v mestu vseh časov".

So pa odločitev županje pozdravile številne skupine za zaščito živali, pa tudi opozicijske stranke na levici. Novinarka Anita Botwin pa je na Twitterju poudarila ironijo, kako je sporni festival nazadnje dočakal svoj konec. “Kar nekaj poetične pravice je v dejstvu, da je feministični bik pokopal bikoborski festival v Gijónu," se je namuznila.