Preostali bikoborci so skušali bika zamotiti, a je bilo prepozno. Foto: EPA
Preostali bikoborci so skušali bika zamotiti, a je bilo prepozno. Foto: EPA
false
Takole so se od Barria poslovili njegovi kolegi bikoborci. Foto: Reuters

29-letnega Victorja Barria je bik nabodel v prsi in ga vrgel visoko v zrak. Matador je padel na tla in obležal negiben pred zgroženimi gledalci in njegovo ženo, dogodek pa so v živo predvajali tudi po televiziji.

Preostali bikoborci so pohiteli na pomoč in skušali zamotiti 529 kilogramov težkega bika, a Barriu niso več mogli pomagati. Barria, ki je prvič nastopil na bikoborbah leta 2008 in je odtlej gostoval po številnih bikoborskih arenah po Španiji, so intubirali in prepeljali v bolnišnico, a so ga tam lahko le razglasili za mrtvega, saj mu je bik prebodel pljuča in aorto.

Španski premier Mariano Rajoy je družini in prijateljem umrlega bikoborca izrekel sožalje, Barriova vdova, novinarka Raquel Sanz, pa se je za podporo zahvalila in na Twitterju objavila pesem španskega pesnika Joseja Leona, ki se konča z besedami: "Kako bi rad verjel, da obstaja slava za vse tiste, ki izgubijo življenje na bikovih rogovih. Če ni tako, potem počivaj v miru, kjer koli že si, mi pesniki pa bomo zagotovili, da postanete nesmrtni."

Smrti v ringu
Nazadnje je kak bikoborec v areni umrl leta 1985, ko je 21-letna vzhajajoča zvezda Jose "El Yiyo" Cubero umrl, potem ko ga je bik prebodel skozi srce. Lani pa je bil znani španski bikoborec Francesco "Paquirri" Rivera Ordonez hudo poškodovan, potem ko ga je bik nabodel v dimlje. Njegov oče je sicer leta 1984 umrl v bikoborbi.

V zadnjih letih bikoborbe in podobni dogodki vznemirjajo Španijo, saj aktivisti za pravice živali menijo, da gre za krut in nevaren šport, zato so bili tudi številni odzivi na Barriovo smrt precej privoščljivi.

Nekatera mesta so zaradi vse glasnejših protestov prepovedala izvajanje bikoborb in vsakoletnih festivalov teka pred biki - Katalonci so bikoborbe prepovedali leta 2012, Cordoba je letos ukinila financiranje bikoborb, levičarska stranka Podemos pa je predlagala prepoved bikoborb na Balearih.

Leta 2014 so v Španiji izvedli 1.868 bikoborb, po zadnjih anketah pa le še 20 odstotkov Špancev bikoborbe podpira.