EU je sporočil, da je razočaran nad
EU je sporočil, da je razočaran nad "stalnim pomanjkanjem usklajevanja" med kosovskimi varnostnimi organi in mednarodnimi partnerji. Petkova akcija kosovske policije po njihovem mnenju ogroža krhke varnostne razmere na terenu. Foto: EPA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani vztraja pri argumentu, da so postopki za "razširitev suverenosti" legitimni, njen srbski kolega Aleksandar Vučić pa meni, da je to provokacija prištinskih oblasti.

Natova misija na Kosovu (Kfor) je na mostu čez reko Ibar v Mitrovici, ki srbsko manjšino ločuje od albanske večine, okrepila prisotnost, a so pozneje pojasnili, da so to storili v okviru rednega usposabljanja, navaja lokalni portal Kossev.

Posebne enote kosovske policije so petkove racije izvedle na občinskih uradih v Leposaviću, Mitrovici, Zvečanu in Zubinem potoku. Po navedbah Tanjuga je policija med drugim vdrla tudi v prostore kliničnega centra v Mitrovici, urada za Kosovo in Metohijo ter enega od centrov za socialno delo.

"Vzporedne nezakonite institucije lokalne samouprave, ki so delovale po direktivah Srbije ter kršile ustavnost in zakone Republike Kosovo, so bile zaprte," je v izjavi dejal kosovski minister za lokalno upravo Elbert Krasniqi, ravnanje policije pa je v soboto podprla tudi predsednica Osmani.

V izjavi za portal Radio Slobodna Europa je dejala, da ti uradi kršijo ustavnost in zakone Kosova, zato da je operacija varnostnih organov za "razširitev suverenosti" legitimna.

Nasprotnega mnenja je Vučić, ki je ob robu svetovnega varnostnega foruma Globsec v Pragi dejal, da ne razume namena oblasti v Prištini. "Zasedeš sobo ali stavbo in se čez deset dni umakneš. Kaj pa potem? (...) Kaj si dosegel, kaj si naredil?" je vprašal.

EU in Nato sta izrazila razočaranje nad pomanjkanjem usklajevanja med kosovskimi varnostnimi organi in mednarodnimi partnerji.