Križev pot tradicionalno poteka pri Koloseju. Foto: Reuters
Križev pot tradicionalno poteka pri Koloseju. Foto: Reuters

Iz Vatikana so že zgodaj popoldne sporočili, da se papež, ki je bil prejšnji teden hospitaliziran zaradi dihalnih težav, zaradi hladnega vremena ne bo udeležil križevega pota.

Zadnje dni je italijansko prestolnico zajelo neobičajno hladno vreme za ta čas v letu, saj temperature zvečer ne presegajo 10 stopinj Celzija.

Tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni je sporočil, da si bo papež križev pot ogledal iz svoje rezidence in da se bo v mislih pridružil molitvi tistih, ki se bodo skupaj s pripadniki rimske škofije zbrali v Koloseju.

Papež Frančišek je tako prvič po imenovanju leta 2013 izpustil procesijo v rimskem Koloseju, s katero se kristjani spominjajo Jezusovega trpljenja na križu na veliki petek.

86-letni papež je prisostvoval bogoslužju ob velikem petku v baziliki svetega Petra. Poslušal je tri kantorje in zbor, ki so v latinščini pripovedovali o zadnjih urah Jezusovega življenja.

Poslušal je tudi pridigarja papeške hiše Raniera Cantalamesseja, ki je posvaril pred nihilizmom v današnjih časih. Kot je običajno, papež na velikonočni petek pridige ni imel.

Križ nosijo begunci

Na letošnji procesiji so križ med 14 postojankami nosili begunci iz različnih koncev sveta, med njimi iz Sirije, Južnega Sudana, Nigerije in DR Konga. Tako kot lani sta križ skupaj nosila tudi begunca iz Rusije in Ukrajine.

Papež je tako kot lani tudi letos izpostavil skupno žalost Ukrajincev in Rusov. Meditacija na deseti postaji se je tako imenovala "glasovi miru mladih iz Ukrajine in Rusije".

Papež Frančišek v baziliki svetega Petra. Foto: Reuters
Papež Frančišek v baziliki svetega Petra. Foto: Reuters

Meditacije na postajah vključujejo pričevanja, ki jih je papež slišal na svojih apostolskih potovanjih in srečanjih z žrtvami vojn in krivic.

Križev pot od leta 1964 poteka v Koloseju, le med letoma 2020 in 2021 so ga zaradi pandemije covida-19 ob zelo omejenem številu vernikov priredili na Trgu svetega Petra.

Papež po odhodu iz bolnišnice na več javnih dogodkih

86-letni Frančišek je imel v zadnjem času več zdravstvenih težav. Prejšnji teden so ga zaradi napada bronhitisa hospitalizirali v univerzitetni bolnišnici Gemelli v Rimu. Papež je julija 2021 prestal operacijo na debelem črevesju. Poleg tega ima že več kot leto dni kronične bolečine v kolenu, zaradi katerih mora pogosto uporabljati invalidski voziček.

Potem ko je preteklo soboto zapustil bolnišnico, se je udeležil več javnih dogodkov v Vatikanu, med drugim maše na cvetno nedeljo in tedenske splošne avdience v sredo. V četrtek je v sklopu tradicionalnega obreda umil noge 12 mladim v rimskem prevzgojnem domu za mladoletnike.

Pri maši velikonočne vigilije v soboto zvečer bo papež v baziliki svetega Petra krstil osem odraslih, od tega tri iz iste družine. V nedeljo bo papež daroval velikonočno mašo na Trgu svetega Petra in nato podelil tradicionalni blagoslov mestu in svetu.

Slovesnosti ob velikem petku v Vatikanu