Prvih osem zaseženih avtomobilov na poti v Ukrajino. Foto: Reuters
Prvih osem zaseženih avtomobilov na poti v Ukrajino. Foto: Reuters

V sredo je tako iz Rige krenil priklopnik s prvimi osmimi zaseženimi vozili. Gre za prvi konvoj v sklopu programa, ki ga je latvijski parlament potrdil prejšnji mesec.

Poslanci so se strinjali, da bodo avtomobile, ki so po zasegu v lasti države, donirali ukrajinski vojski in bolnišnicam.

Konec lanskega leta je Latvija spremenila zakon, tako da lahko vlada po novem voznikom, ki imajo v krvi trikrat višjo raven alkohola od dovoljene, vozila zaseže in jih proda. Latvija ima s približno 3500 primeri letno eno od najslabših statistik vožnje pod vplivom alkohola v Evropi.

Latvija ima eno najvišjih stopenj voznikov, ki vozijo pod vplivom alkohola v Evropi. Foto: Reuters
Latvija ima eno najvišjih stopenj voznikov, ki vozijo pod vplivom alkohola v Evropi. Foto: Reuters

Sprememba zakona je privedla do skokovitega porasta zaplemb vozil, ki so v nekaj tednih začeli polniti državna parkirišča za zasežena vozila.

Zasežena vozila presegla pričakovanja

Posledično so se oblasti zavezale, da bodo vsak teden izročile 25 vozil Twitter Convoyu, latvijski nevladni dobrodelni organizaciji, ki pošilja donirana vozila Ukrajini.

"Nihče ni pričakoval, da toliko pijanih ljudi vozi," je za Reuters povedal ustanovitelj organizacije Reinis Poznaks. "Država ne more prodajati vozil tako hitro, kot ljudje pijejo. Tako sem prišel na zamisel, da bi jih pošiljali v Ukrajino."

Prvih osem vozil ima po oceni latvijske spletne strani Delfi skupno vrednost približno 18.500 evrov, eden izmed lastnikov pa je imel na svojem vozilu prilepljeno rusko zastavo.

Približno četrtina latvijskega prebivalstva so etnični Rusi, Latvija pa je po ruski invaziji februarja lani ukrepala naglo in prepovedala na desetine spletnih strani, češ da širijo kremeljsko propagando.