Sergej Lavrov. Foto: Reuters
Sergej Lavrov. Foto: Reuters

V pogovoru o ruski invaziji v Ukrajini, ki traja že četrti mesec, je ruski minister ponovil uradno stališče Kremlja z začetka vojne, in sicer da sta namen "posebne vojaške operacije", kot Moskva označuje vojno v Ukrajini, "demilitarizacija" te države in boj proti "neonacističnemu režimu".

Na vprašanje o posledicah spopadov in uničujočih ruskih topniških in raketnih napadih na urbane predele v Ukrajini je Lavrov odgovoril, da so ruski vojaki prejeli "jasne ukaze, naj se kategorično izogibajo napadom na civilno infrastrukturo".

BBC medtem navaja podatke ZN-a, po katerih je bilo v Ukrajini od začetka ruskih napadov 24. februarja ubitih najmanj 4031 civilistov, 4735 pa je bilo ranjenih. Število ubitih in ranjenih vojakov ni znano. Domove je moralo zapustiti več kot 14 milijonov Ukrajincev, veliko mest, večjih in manjših, je uničenih.

Spopadi zdaj potekajo večinoma v Donbasu (Doneškem bazenu), ki ga sestavljata regiji Doneck in Lugansk. Leta 2014 so se proruski separatisti v teh regijah odcepili in se zdaj borijo na ruski strani za prevzem popolnega nadzora.

"Naša prednostna naloga je osvoboditev regij Doneck in Lugansk, ki ju Ruska federacija zdaj priznava kot neodvisni državi," je za TF1 dejal Lavrov.

Dodal pa je, da je stvar preostanka Ukrajine, če se ljudje tam "želijo vrniti pod oblast neonacističnega režima, ki se je izkazal kot rusofoben v svojem bistvu".

Lavrov je v pogovoru zavrnil ugibanja, ali je ruski predsednik Vladimir Putin, ki bo oktobra star 70 let, bolan. Putin se redno pojavlja v javnosti, je dejal Lavrov in dodal: "Ne verjamem, da lahko razumni ljudje pri tem človeku vidijo kakšne znake bolezni ali slabosti."