Migrantska kriza je močno zaostrila odnose med Belorusijo in Evropsko unijo. Foto: Reuters
Migrantska kriza je močno zaostrila odnose med Belorusijo in Evropsko unijo. Foto: Reuters

Lukašenko je dejal, da čaka na odgovor EU-ja glede vprašanja 2000 prebežnikov. "Nemška kanclerka Angela Merkel mi je obljubila, da bodo to vprašanje obravnavali na ravni Evropske unije. Vendar tega ne počnejo," je dejal.

Beloruski predsednik očita EU-ju, da kljub pozivom beloruskega zunanjega ministrstva zavrača pogovore na to temo. Po njegovih besedah bi morali od Nemčije zahtevati, da prebežnike sprejme, saj ti prek Poljske želijo v Nemčijo, kamor so jih po potrebi pripravljeni poslati z letalom.

Prejšnji teden sta Lukašenko in Merkel dvakrat govorila po telefonu o reševanju krize s prebežniki na belorusko-poljski meji.

V Minsku so v četrtek po pogovorih sporočili, da je v Belorusiji skupno okoli 7000 prebežnikov in da jih bodo približno 5000 vrnili v njihove domovine, EU pa da bo ustvaril "humanitarni koridor" do Nemčije za približno 2000 ljudi. Nemčija je to trditev hitro zavrnila.

V Bruslju Lukašenkovih izjav niso želeli komentirati. Kot je pojasnil zunanjepolitični govorec Evropske komisije Peter Stano, je v preteklih dneh bilo nekaj stikov s predstavniki beloruskega zunanjega ministrstva na različnih ravneh, zadnji so bili pretekli petek. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell se je doslej dvakrat po telefonu pogovarjal z vodjo beloruske diplomacije Vladimirjem Makejem.

Stano je dejal, da preučujejo možnost za tehnične pogovore z agencijami ZN-a in pristojnimi beloruskimi predstavniki na ravni tehničnih strokovnjakov, da bi olajšali repatriacijo ljudi, ki so obtičali v Belorusiji.

Sorodna novica Poljski premier: To je največji poskus destabilizacije Evrope od hladne vojne

Borrell se sicer mudi v prestolnici Tadžikistana Dušanbe, kjer bo imel pogovore s partnerji iz srednjeazijskih držav, med drugim tudi o migrantski krizi, ki jo je sprožil beloruski režim, je povedala govorka komisije Dana Spinant.

Med drugim se je pogovarjal z uzbeškim zunanjim ministrom Abdulazizom Kamilom in pri tem pozdravil odločitev Uzbekistana, da omeji polete v Minsk za določene potnike v tranzitu, in hiter odziv za zaprtje poti, ki se, kot je zapisal na Twitterju, "uporablja za trgovino z ljudmi".

Kolegij evropskih komisarjev bo v torek razpravljal o odzivu na migrantsko krizo na zunanji meji EU-ja in možnosti izvajanja ukrepov proti prevoznikom, ki so vpleteni v trgovino z ljudmi v unijo, so še pojasnili v Bruslju.

Belorusija ne želi spopada s Poljsko

Zunanji ministri EU-ja so pred enim tednom potrdili razširitev pravnega okvira za sankcije proti posameznikom in podjetjem, ki bo omogočila kaznovanje vpletenih v dejavnosti Lukašenkovega režima, ki spodbujajo nezakonito prehajanje zunanjih meja Unije, med drugim tudi letalske družbe ali turistične agencije.

Evropska unija Lukašenku očita, da je v državo namerno pripeljal prebežnike s kriznih območij in jih usmeril proti poljski meji, kar naj bi bilo maščevanje za sankcije EU-ja proti Belorusiji, ki jih je povezava uvedla zaradi zatiranja opozicije in civilne družbe v državi. Belorusija obtožbe zanika.

Lukašenko je še dejal, da Belorusija ne želi spopada s Poljsko. "Pokazati moramo Poljakom, vsakemu Poljaku, da nismo barbari, da ne želimo spopada. Tega ne potrebujemo. Ker je jasno, če gremo predaleč, je vojna neizogibna. In to bi bila katastrofa. Tega se popolnoma jasno zavedamo. Ne želimo nikakršnega izbruha," je dejal Lukašenko.

Poljsko je posvaril, da bi morala razmisliti o posledicah svoje napovedi, da bo zaprla železniški mejni prehod med državama. Kot je dejal Lukašenko, bi bil promet v tem primeru preusmerjen tako, da bi šel skozi konfliktno območje na vzhodu Ukrajine.

Poljski premier: "Največji poskus destabilizacije Evrope od hladne vojne"

"Poljska se ne bo pustila izsiljevati in bo naredila vse, da zavaruje meje EU-ja," je bil v nedeljo odločen poljski premier Mateusz Morawiecki. Prebežniško krizo na meji z Belorusijo je označil "za največji poskus destabilizacije Evrope od hladne vojne". Ob tem je posvaril, da bi lahko zdajšnja prebežniška kriza vodila v "nekaj veliko hujšega". Poljski obmejni organi sicer pravijo, da beloruske sile še naprej vozijo prebežnike na mejo s Poljsko.

Aktivisti organizacije Soups for the border pomagajo prebežnikom na meji. Foto: Reuters
Aktivisti organizacije Soups for the border pomagajo prebežnikom na meji. Foto: Reuters