Foto: Reuters
Foto: Reuters

Avtoritarni voditelj državo s trdo roko vodi že več kot četrt stoletja, po uradnih izidih na predsedniških volitvah 9. avgusta pa si je s kar 80 odstotki glasov zagotovil že šesti zaporedni mandat.

Lukašenko je danes obiskal vojaško oporišče v mestu Grodna, nedaleč od meje s članicama EU-ja Poljsko in Litvo.

V svojem govoru je dejal, da tuje države razpihujejo notranjepolitično stanje v Belorusiji in skušajo zanetiti "barvno revolucijo".

Lukašenko v Grodni. Foto: Reuters
Lukašenko v Grodni. Foto: Reuters

Beloruska vojska se mora odzvati z najstrožjimi ukrepi, da zaščiti ozemeljsko celovitost države, je poudaril.

Kot je še dodal, je treba predvsem zaščititi "zahodni dragulj v kroni Belorusije s središčem v Grodni".

Oblasti omejile dostop do medijev

Medtem belorusko novinarsko združenje opozarja, da oblasti omejujejo dostop ljudi do spletnih medijev, s čimer skušajo preprečiti širjenje informacij o protestih.

Kot so pojasnili, uporabniki spleta ne morejo dostopati do vrste spletnih strani, od lokalnih spletnih medijev Vicebsk Courier in Ljudske novice Vicebska do ameriško financiranega radia Liberty in poljskega Belsata ter celo strani beloruske skupine za človekove pravice Vjasna in strani samega novinarskega združenja.

Na blokiranih straneh se uporabnikom prikaže napis, da je dostop do tega vira informacij omejen na podlagi odločitve beloruskega ministrstva za informiranje.

Poleg tega je bilo prejšnji teden, domnevno zaradi napake pri tiskanju v državni tiskarni, ovirano izhajanje časopisov Komsomolska Pravda in Narodna Volja, so še dodali v združenju in oboje jasno označili kot "poskus onemogočiti informacije o povolilnih protestih in hudemu nasilju nad njihovimi udeleženci".

Protesti proti izidom volitev. Foto: Reuters
Protesti proti izidom volitev. Foto: Reuters

Največji protesti po razpadu Sovjetske zveze

Po volitvah so v Belorusiji izbruhnili največji protivladni protesti od razpada Sovjetske zveze. Protestniki in opozicija zahtevajo ponovitev volitev in vztrajajo, da je 9. avgusta večina podprla opozicijsko voditeljico Svetlano Tihanovsko.

Režim se je na proteste odzval z nasiljem in aretacijami, Lukašenko pa je odgovornost za netenje politične krize pripisal Zahodu.
Voditelji EU-ja so na virtualnem vrhu o Belorusiji v sredo sporočili, da ne priznavajo izida volitev, in napovedali nove sankcije proti Belorusiji.