Italijanska premierka in francoski predsednik pred Elizejsko palačo. Foto: EPA
Italijanska premierka in francoski predsednik pred Elizejsko palačo. Foto: EPA

"Bolj moramo združiti moči na področju azila in priseljevanja, da bi se izognili nadaljnjim begunskim tragedijam," je dejal Macron po nesreči ladje z več sto prebežniki, ki je prejšnji teden potonila v Jonskem morju. Po neuradnih podatkih bi lahko število žrtev preseglo 500 ljudi.

Italijansko premierko je pozval k nadaljevanju sodelovanja med državama pri migracijah, ki so po njegovih besedah glavna notranjepolitična skrb obeh držav. Po besedah francoskega predsednika državi potrebujeta odkrit, ambiciozen in zahteven dialog, ki bo presegel spore in nesoglasja med njima, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ključnega pomena je, da Rim in Pariz še naprej sodelujeta tako na dvostranski kot na večnacionalni ravni," pa je dejala Meloni. Po njenih besedah sta Francija in Italija zaveznici ter protagonistki v Evropi, ki se morata pogovarjati v času, ko so njuni interesi usklajeni.

Macron je Italijo pozval k tesnejšemu sodelovanju pri migracijah. Foto: Reuters
Macron je Italijo pozval k tesnejšemu sodelovanju pri migracijah. Foto: Reuters

Maja je francoski notranji minister Gerald Darmanin izzval spor med Parizom in Rimom, ko je dejal, da Meloni ni sposobna rešiti migracijske problematike, kot je zatrjevala v predvolilni kampanji. Zaradi tega je italijanski zunanji minister Antonio Tajani takrat tudi odpovedal načrtovani obisk v francoski prestolnici.

Skupni sistem zračne obrambe v Ukrajini "operativen"

Na srečanju v Elizejski palači sta voditelja obravnavala tudi vprašanje prihodnosti Evropske unije in vojno v Ukrajini. Strinjala sta se, da morata državi nadaljevati podporo Kijevu, da bo ukrajinska protiofenziva čim učinkovitejša.

"Nobenega dvoma ni, da bosta Italija in Francija še naprej na vse načine podpirali Ukrajino," je dejala Meloni in dodala, da je ponosna, da je francosko-italijanski sistem zračne obrambe SAMP/T-MAMBA v Ukrajini operativen, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Pariz in Rim se po njenih besedah tudi strinjata, da mora EU "resno in pragmatično" pomagati Tuniziji, od koder se je v zadnjih mesecih proti Evropi podalo veliko število prebežnikov.