Emmanuel Macron. Foto: Reuters
Emmanuel Macron. Foto: Reuters

Macron se je že v petek sešel s predstavniki levega zavezništva Nova ljudska fronta in svojega Preporoda, ki sta zasedla prvo oziroma drugo mesto, a nihče izmed njiju z zavezniki v parlamentu nima večine.

Levica kljub temu zase zahteva premierski položaj, na katerega je na srečanju s predsednikom predlagala 37-letno ekonomistko in javno uslužbenko Lucie Castets.

Da bi ji pri morebitnem glasovanju v parlamentu pomagal zagotoviti potrebno podporo, je vodja skrajno leve Nepokorne Francije Jean-Luc Melenchon v soboto ponudil možnost, da njegova stranka, ki je deležna največ nasprotovanja tako desnih kot sredinskih strank, ne bi neposredno sodelovala v vladi.

Macron je kljub temu po koncu današnjih pogovorov s predstavniki strank izključil možnost imenovanja vlade pod vodstvom NFP-ja, pri tem pa poudaril potrebo po "institucionalni stabilnosti", so sporočili iz urada francoskega predsednika. Ta je sporočil še, da se bodo pogovori nadaljevali v torek.

Tudi predstavnica skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen je danes po srečanju s predsednikom jasno zavrnila možnost leve vlade in napovedala glasovanje proti kakršni koli levi vladi.

Odsotnost ministrov iz Nepokorne Francije po njenih besedah ne bi spremenila ničesar, saj ta stranka dejansko vodi levo zavezništvo, v primeru izvolitve Castets pa bi vlado v resnici vodil Melenchon, njene besede navaja časopis Le Monde.

Le Pen, ki je vodja poslancev stranke, se je danes srečanja pri Macronu udeležila skupaj s predsednikom stranke Jordanom Bardellajem. Stranka, ki si je obetala zmago na volitvah, je skupaj z zavezniki zasedla šele tretje mesto. Sodelovati ne nameravajo v nobeni od morebitnih koalicij.

Macron bo v torek nadaljeval iskanje novega premierja. Imena sicer ni pričakovati pred sredo zvečer.

Macron si je za iskanje novega premierja vzel čas in v vmesnem času za vodenje tekočih poslov pooblastil dozdajšnjo vlado premierja Gabriela Attala. Iskal naj bi kandidata, ki bi užival širšo podporo in mu ne bi že takoj grozil padec zaradi neizglasovane zaupnice. A pritisk se krepi, saj je rok za predstavitev predloga proračuna za leto 2025 le še mesec dni stran.

Levica medtem krepi kritike na račun "manevrov" predsednika republike, s katerimi jim poskuša preprečiti vodenje države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.