Poškodovan stanovanjski blok v Harkovu. Foto: Reuters
Poškodovan stanovanjski blok v Harkovu. Foto: Reuters

V Harkovu, drugem največjem ukrajinskem mestu, po napadu z vodeno raketo na stavbo v soseski Saltivka še poteka reševanje stanovalcev. Harkov, ki je nedaleč od meje z Rusijo, je od začetka vojne redno tarča obstreljevanja. Mesto je pred rusko invazijo štelo okoli 1,4 milijona prebivalcev.

Na napad v Harkovu se je odzval tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je dejal, da je napad znova pokazal, da država nujno potrebuje obsežnejšo pomoč zaveznic. Kot primer učinkovitega skupnega delovanja je navedel obrambo pred iranskim napadom na Izrael. "Da bi lahko ustavili tovrstne ruske napade, moramo dobiti nujno in zadostno pomoč od svojih partnerjev. Vsak voditelj natančno ve, kaj mora storiti. Pomembna je odločnost," je dejal Zelenski in dodal: "Na Bližnjem vzhodu vsakič med kriminalnimi iranskimi napadi vidimo, kako mednarodna koalicija skupaj ukrepa."

Brezpilotniki tudi nad Kijevom

Zračna obramba v Kijevu je sestrelila 15 ruskih brezpilotnikov. V ukrajinski prestolnici je opozorilo pred nevarnostjo napada iz zraka trajalo več kot pet ur. Ostanki sestreljenih brezpilotnikov so poškodovali stanovanjski blok. O žrtvah ali ranjenih ni poročil. Skupno so ukrajinske zračne sile ponoči sestrelile 78 izmed 105 ruskih brezpilotnikov, so sporočili iz Kijeva.

Tri žrtve spopadov v Belgorodu

Tarče napadov so bile tudi ruske oblasti Belgorod, Kursk, Voronež in Brjansk, nad katerimi je zračna obramba skupno sestrelila 113 ukrajinskih brezpilotnikov, je zapisalo obrambno ministrstvo v Moskvi.

V Belgorodu, ki ga pogosto napada ukrajinska vojska, pa je bilo v sredo v obstreljevanju poleg treh ubitih ranjenih še najmanj 27 ljudi.