Francoski predsednik Emmanuel Macron naj bi iskal kandidata, ki bi užival širšo podporo, in sicer bolj na sredinskem političnem polu. Foto: Reuters
Francoski predsednik Emmanuel Macron naj bi iskal kandidata, ki bi užival širšo podporo, in sicer bolj na sredinskem političnem polu. Foto: Reuters

Potem ko je v ponedeljek odklonil imenovanje premierke iz vrst Nove ljudske fronte, so njeni predstavniki zavrnili sodelovanje v nadaljnjih pogovorih in pozvali k protestom.

Levo zavezništvo Nova ljudska fronta (NFP), ki je osvojilo največji delež glasov na julijskih volitvah, je za položaj premierke predlagalo 37-letno Lucie Castets. Predlog zavezništva je Macron po ponedeljkovih pogovorih zavrnil in hkrati izključil imenovanje vlade pod vodstvom NFP-ja, ki jo sestavljajo skrajno leva Nepokorna Francija, socialisti, zeleni in komunisti.

Kot je pojasnil, bi imenovanje levičarske vlade lahko ogrozilo institucionalno stabilnost, obenem pa bi ji bila – ker nima večine – že takoj lahko izglasovana nezaupnica, je sporočil urad francoskega predsednika. Ob tem je Macron socialiste, zelene in komuniste v zavezništvu NFP-ja pozval k sodelovanju z drugimi političnimi silami, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja socialistov Oliver Faure je danes zavrnil povabilo Macrona na nove pogovore, češ da ne namerava biti soudeleženec parodije demokracije. Poslanci socialistov bodo podprli glasovanje o nezaupnici proti vsaki vladi, ki je ne bo predlagal NFP, je napovedal in Macrona obtožil, da si kljub porazu na volitvah prizadeva "podaljšati macronizem".

"Te volitve so nam ukradli," je za lokalni radio povedala vodja stranke Zelenih Marine Tondelier. "Ne bomo nadaljevali teh navideznih posvetovanj s predsednikom, ki tako ali tako ne posluša in je obseden z nadzorom. Ne išče rešitve, ampak jo poskuša ovirati," je dejala Tondelier.

Vodja komunistov Fabien Roussel, ki je prav tako zavrnil nove pogovore z Macronom, je opozoril, da bi predsednik lahko sprožil resno krizo v Franciji, in pozval k protestom. Nepokorna Francija (LFI) za 7. septembra poziva k množičnemu zborovanju, njen vodja Jean-Luc Melenchon pa je celo zagrozil, da bo sprožil postopek za odstavitev Macrona.

NFP zavrača sodelovanje na pogovorih, če se ne bo razpravljal o imenovanju Castets za novo premierko. Castets je Macrona obtožila, da želi biti "predsednik, premier in vodja stranke hkrati, kar pa ni spoštljivo do francoskih volivcev ali demokracije".

Med drugimi možnimi kandidati za premierja, o katerih se razpravlja v političnih krogih, sta sicer nekdanji notranji minister iz vrst socialistov Bernard Cazeneuve in Xavier Bertrand, ki je regionalni vodja desnosredinskih republikancev, poroča britanski BBC.

Danes je Macron glede na sporočilo Elizejske palače sprožil nov krog posvetovanj, na katerem naj bi med drugim sodelovali tako predstavniki parlamentarnih strank kot nekdanji visoki politiki.

Macron si je za iskanje novega premierja oziroma premierke po volitvah v začetku julija vzel čas in za vodenje tekočih poslov pooblastil dosedanjo vlado premierja Gabriela Attala. Iskal naj bi kandidata, ki bi užival širšo podporo in mu ne bi že takoj grozil padec zaradi neizglasovane zaupnice. A pritisk se krepi, saj je rok za predstavitev predloga proračuna za leto 2025 le še mesec dni stran.