Prizor s četrtkovega protesta proti reformi v Parizu. Protesti so večkrat postali tudi nasilni. Foto: Reuters
Prizor s četrtkovega protesta proti reformi v Parizu. Protesti so večkrat postali tudi nasilni. Foto: Reuters

Ustavni svet je v petek odločil, da je pokojninska reforma skladna z ustavo, s čimer je bila odstranjena še zadnja ovira za uzakonitev. Zakonodaja, ki je po podpisu Macrona že objavljena v uradnem listu, bo po vladnih načrtih v veljavo stopila septembra.

"Gremo naprej. To je moj moto," je Macron v petek komentiral dogajanje, ko je pregledal obnovitvena dela v katedrali Notre Dame.

Po odločitvi ustavnega sveta so se po Franciji začeli novi protesti. V Parizu so zažigali smeti, električne skiroje in kolesa, protestnike je zaustavila policija. Več sto ljudi se je zbralo v Toulousu in Marseillu ter Lyonu, kjer je policija posredovala s solzivcem. V Rennesu so protestniki zažgali vhod v policijsko postajo.

Francoski sindikati, delavci in opozicija že več mesecev protestirajo proti sporni reformi, ki med drugim zvišuje upokojitveno starost z 62 na 64 let. Francosko javnost je še dodatno razjezila poteza vlade, ki je reformo sprejela brez glasovanja v parlamentu, kjer ji je grozila zavrnitev.

Sporna reforma bi po poročanju France24 lahko Macrona drago stala, saj je raven podpore med Francozi blizu rekordno nizke. Sindikati tudi po odločitvi ustavnega sveta še naprej nasprotujejo reformi in napovedujejo množične proteste na praznik dela 1. maja.