Pravniki opozarjajo, da bi bil novi zakon kršitev človekovih pravic, zato so že napovedali pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice. Foto: Reuters
Pravniki opozarjajo, da bi bil novi zakon kršitev človekovih pravic, zato so že napovedali pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice. Foto: Reuters

Madžarska vlada naj bi zakon že napisala, poslanci pa naj bi o njem odločali kmalu. "Mnogi transspolni ljudje bodo poskusili zapustiti državi, tisti, ki bodo ostali, pa bodo soočeni z dnevnimi poniževanji," poroča Guardian. Zakon bi omogočil tudi šikaniranje vseh, ki so si uradno že spremenili izbrani spol in je drugačen od tistega, s "katerim so se rodili".

Pravniki opozarjajo, da bi novi zakon kršil Evropsko konvencija o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, zato ga bosta morala proučiti tako madžarsko ustavno sodišče kot Evropsko sodišče za človekove pravice (ECHR).

Imena jasno določena za spol

Na Madžarskem bo še vedno mogoča sprememba imena, vendar pa uradni register imen, ki ga je pripravila Madžarska akademija znanosti, jasno določa, katera imena so za ženski in katera za moški spol. Tako ne bodo dovoljena imena, ki bi bila primerna za oba spola.

Novi zakon je "zloben"

Madžarski premier Viktor Orban, ki je bil zaradi razširitve svojih pooblastil v času pandemije z dekretom, ki velja za nedoločen čas, deležen ostrih kritik, zakona kljub vsemu ne more potrditi sam, to mora še vedno storiti parlament.

Neodvisna poslanka Bernadett Szél je zakon označila za "zloben" in "korak nazaj v preteklost". Na parlamentarnem odboru je brala pisma transseksualnih ljudi, ki so pojasnjevali, kako škodljive posledice bi imel zakon za njihovo življenje, a je predsednik komisije pisma označil za "nepomembna". Nekateri imajo namreč spremenjeno ime, v potnem listu ali na osebnem dokumentu pa je zapisan njihov biološko določeni spol.

Szélova je bila prav tako kritična do same časovne umestitve zakona. "Smo v pandemiji, zato bi morali biti osredotočeni na dve stvari: zdravje in finančno pomoč ljudem. To, kar na Madžarskem dogaja zdaj, pa je škandalozno".

Vlada transseksualne ljudi primerja celo s pedofili

Do leta 2016 je bila uradna sprememba spola na Madžarskem dokaj utečena praksa. Orbanova vlada pa je zadnji dve leti nekoliko bolj sovražna do skupnosti LGBTQ+, piše Guardian, in sicer tako, da vse bolj opozarja na tradicionalne vrednote in prednosti heteroseksualnih zakonov, prav tako uporablja odprto diskriminacijsko komunikacijo, s katero transseksualce primerja s pedofili, opozarja Guardian.