Policijska postaja v Sunderlandu. Foto: Reuters
Policijska postaja v Sunderlandu. Foto: Reuters

Posnetki, ki jih je predvajal BBC, so prikazovali večstoglavo množico, ki je divjala v središču Sunderlanda, napadala policijo in med drugim zažgala policijsko postajo. Zagorelo je tudi v stavbi poleg postaje.

"Šokantni prizori, ki smo jim bili danes zvečer priča v Sunderlandu, so popolnoma nesprejemljivi in jih ne bomo tolerirali," je v petek dejala tamkajšnja vodja policije Helena Barron.

Dodala je, da so bili neposredno zaradi izgredov ranjeni trije policisti, ki so potrebovali zdravstveno oskrbo, v nesreči pa se je huje poškodoval še policist na konju, ki je prav tako v bolnišnici.

Poteka preiskava nemirov, da bi ugotovili, kdo še je zanje odgovoren, je še dejala Barron.

V več angleških mestih so v zadnjih dneh potekali protesti in izgredi, za katere povod je bil ponedeljkov napad z nožem v obmorskem mestu Southport, v katerem so bile ubite tri deklice. Policija ocenjuje, da so bile povod za izgrede laži na družbenih omrežjih, da je napadalec islamist in prosilec za azil, ki da je v Združeno kraljestvo prispel na čolnu. Za napad z nožem je sicer obtožen 17-letnik iz Lancashira, ki je bil rojen v Cardiffu v Walesu.

Policisti v številnih krajih se medtem pripravljajo na nove demonstracije. Londonska metropolitanska policija je sporočila, da ima pripravljen "na tveganju temelječ" načrt tako za propalestinske proteste in proteste proti priseljevanju, ki so načrtovani za danes.

V središču Belfasta v Severni Irski so se zbrali nasprotniki priseljevanja na eni in protirasisti na drugi strani. Skupini sta se vzajemno zmerjali, odvrženih je bilo nekaj pirotehničnih sredstev. Nasprotniki priseljevanja so med drugim vzklikali: "Ven z islamom!" Skupini ločuje policija v protiizgredni opremi, poroča Guardian.

V Londonu je sicer policija v sredo aretirala 111 ljudi, ko se je protestno zborovanje v Westminstru sprevrglo v nasilje.