Posledice izgredov v Southportu. Foto: EPA
Posledice izgredov v Southportu. Foto: EPA

Izgredi so izbruhnili po maši v spomin na žrtve napada z nožem, ki je pretresel britansko javnost. Pred mošejo nedaleč stran od cerkve, kjer je potekala spominska maša, se je zbrala skupina ljudi, ki so vanjo metali opeke.

Izgredniki so z opekami obmetavali tudi policiste, ki so posredovali. Zažigali so avtomobile in koše za smeti ter izropali trgovino. Po navedbah policije so bili uporniki večinoma pripadniki skrajno desničarske skupine Angleška obrambna liga, ki niso bili domačini.

Policija ocenjuje, da so bile povod za izgrede dezinformacije na družbenih omrežjih, da je napadalec islamist.

Pomočnik policijskega načelnika Alex Goss je dejal, da je veliko špekulacij in hipotez o statusu 17-letnega moškega, ki je trenutno v policijskem pridržanju, kar so po njegovih besedah nekateri posamezniki izkoristili za spodbujanje nasilja in uličnih izgredov. "Povedali smo že, da je bil aretirani rojen v Združenem kraljestvu, špekulacije pa trenutno ne pomagajo nikomur," je dejal.

V izgredih je bilo ranjenih 39 policistov, med njimi so jih 27 prepeljali na zdravljenje v bolnišnice. Poškodovani so bili tudi trije policijski psi.

Zaradi neredov je bil po poročanju BBC-ja na območju izdan ukaz, ki policistom za 24 ur podeljuje večja pooblastila pri legitimiranju posameznikov. Kot je sporočila policija, bodo na območju zagotovili dodatne policiste, da bi "zagotovili vidno prisotnost in pomirili skupnost".

17-letni napadalec je v ponedeljek skupno zabodel 11 otrok in dva odrasla, ki sta skušala zaščititi otroke med napadom. Motiv za napad za zdaj še ni znan. Žrtve napada so otroci v starosti od šest do 11 let, ki so se v Southportu udeležili počitniške tematske delavnice joge in plesa.