Napad se je zgodil malo pred poldnevom na ulici Hart v Southportu, ki leži med Liverpoolom in Blackpoolom. Foto: EPA
Napad se je zgodil malo pred poldnevom na ulici Hart v Southportu, ki leži med Liverpoolom in Blackpoolom. Foto: EPA

Moški je v Southportu na severozahodu Anglije malo pred poldnevom z nožem zabodel 11 ljudi, od tega devet otrok, ki so jih po napadu prepeljali v več bolnišnic. Dva otroka sta pozneje umrla v bolnišnici zaradi vbodnih ran, šest pa jih je v kritičnem stanju, v katerem sta tudi dva odrasla, ki ju je po navedbah policije napadalec zabodel, ko sta skušala zaščititi otroke.

Policija v Southportu je pozneje sporočila, da so napadalca prijeli, mu odvzeli nož in ga odpeljali na policijsko postajo. Gre za 17-letnika iz bližnjega mesta, nagib za napad pa še ni znan. Kot je sporočila policija, je napadalec deloval sam, medtem ko napada ne obravnavajo kot teroristično dejanje.

Kot poroča BBC, ki se sklicuje na lokalni Radio 5, je neki zaposleni v trgovini na ulici, kjer se je zgodil napad, povedal, da je pred tem videl moškega, ki je nosil zaščitno masko in ni želel plačati taksija, preden je pobegnil s prizorišča. Drugi očividci poročajo, da je bilo prizorišče napada videti kot v grozljivkah.

Napad je pretresel britansko javnost. Foto: Reuters
Napad je pretresel britansko javnost. Foto: Reuters

Otroci, ki jih je moški napadel z nožem, so se po poročanju britanskih medijev udeležili plesnih delavnic v tamkajšnjem skupnostnem centru, ki jih pogosto uporabljajo starši in njihovi otroci.

Britanski premier Keir Starmer je v objavi na omrežju X sporočil, da je "globoko užaloščen" zaradi napada v Southportu, in se zahvalil policiji za "takojšen odziv".

Otroška bolnišnica Alder Hey, ki je ena od treh lokalnih bolnišnic, kjer so sprejeli ranjene v napadu, je sporočila, da je njen oddelek za nujne primere izjemno zaseden, zato je starše prosila, naj otroke pripeljejo le, če je nujno.