Zorčič si je takoj ob vstopu v poslopje srbske skupščine, zgrajene v času Kraljevine SHS, ogledal kip kneza Koclja. Slovenci so tu vedno dobrodošli, je dejal gostitelj.

Foto: Narodna skupščina Republike Srbije
Foto: Narodna skupščina Republike Srbije

Odprta vprašanja pa so postala stalnica. Najprej počasen proces nasledstva po nekdanji Jugoslaviji. "Gre za vprašanje, ki je v interesu vseh držav naslednic nekdanje Jugoslavije, da se situacija reši, sploh tam, kjer nepremičnine propadajo, pa ne gre tudi za kulturno dediščino," je dejal Zorčič.

Ivica Dačić, predsednik srbske narodne skupščine, med drugim pričakuje tudi ureditev ustavnopravnega statusa srbske manjšine v Sloveniji, kjer naj bi živelo od 70.000 do 100.000 prebivalcev srbskega rodu.
"Težave imajo zaradi pomanjkljivega financiranja kulturnih vsebin, pa tudi zato, ker niso zastopani v medijih, nimajo stalnih virov prihodkov. Ne predlagamo ničesar, s čimer bi Sloveniji oteževali položaj," je dejal Dačić.

Slovenci v Srbiji imajo status narodne manjšine, a takšnih je 21, njihove pravice pa niso primerljive z madžarsko ali italijansko v Sloveniji, kjer se s tem vprašanjem zdaj ukvarja svet za narodne skupnosti. "Primerjava vseh narodnih skupnosti, ki živijo v Sloveniji, s posebnim statusom italijanske in madžarske manjšine trenutno ni mogoča," je še dejal Zorčič.

Zorčić in Dačić sta govorila tudi o razmerah na območju in v Afganistanu ter o morebitnem novem migrantskem valu – Dačića skrbi krepitev islamskih skrajnežev na območju, Zorčić pa opozarja, da se ne sme ponoviti humanitarna katastrofa iz leta 2015, ampak mora Unija najti skupni odgovor.

Zorčič se bo sešel še z zunanjim ministrom, premierko in predsednikom ter predstavniki slovenske skupnosti in gospodarstvenikov.

Zorčič na obisku v Srbiji