Unija je dala vedeti, da je sporazum iz Washingtona zrasel na napredku, doseženem v preteklih letih v okviru dialoga pod evropskim okriljem, in posredovala sporočilo, da dialog z EU-jem ostaja ključna osnova za normalizacijo odnosov Kosova in Srbije. Foto: EPA
Unija je dala vedeti, da je sporazum iz Washingtona zrasel na napredku, doseženem v preteklih letih v okviru dialoga pod evropskim okriljem, in posredovala sporočilo, da dialog z EU-jem ostaja ključna osnova za normalizacijo odnosov Kosova in Srbije. Foto: EPA

Voditelja sta prejšnji teden v Washingtonu podpisala sporazum o gospodarskih odnosih. Še pred srečanjem v Bruslju, drugim osebnim od obnovitve dialoga julija letos, sta v skupni izjavi potrdila, da je integracija v Evropski uniji njuna največja prioriteta, in se zavezala nadaljevanju prizadevanj v okviru dialoga kot ključnega elementa na poti v EU.

Vučić in Hoti sta obljubila, da bosta podvojila prizadevanja za zagotovitev nadaljnje usklajenosti z EU-jem v skladu s svojimi obveznostmi. S tega vidika so lahko dokumenti, ki so bili pred kratkim dogovorjeni v ZDA na temelju zavez v okviru dotedanjega dialoga pod okriljem Unije, koristen prispevek v prizadevanjih za celovit in pravno zavezujoč sporazum o normalizaciji odnosov, še piše v skupni izjavi.

Dialog Srbije in Kosova doživel precejšen pospešek
EU obžaluje zavezo Srbije

Evropska unija je ob srečanju Vučića in Hotija v Bruslju izrazila zaskrbljenost in obžalovanje zaradi zaveze Srbije v okviru nedavnega dogovora v Beli hiši glede selitve srbskega veleposlaništva v Izraelu iz Tel Aviva v Jeruzalem. Glede vprašanja, ali sta srbsko in kosovsko vodstvo vedeli, kaj podpisujeta v Washingtonu, pa so v Bruslju dejali, da je to treba vprašati njih.

Beograd in Priština sta pogajanja o normalizaciji odnosov pod okriljem EU-ja začela leta 2011, a so novembra 2018 zastala zaradi uvedbe kosovskih stoodstotnih carin na srbsko blago in vztrajanja Srbije pri kampanji za umik priznanja Kosova. Potem ko je Hotijeva vlada carine odpravila, sta strani julija dialog obnovili.

Vučić in Hoti sta se srečala v Bruslju

Gostitelj tokratnega srečanja, visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell, je skupno izjavo pozdravil in poudaril, da se kljub različnim stališčem prizadevanja za normalizacijo odnosov nadaljujejo ter da se pogovarjajo o vseh odprtih vprašanjih: "Ti pogovori niso vedno lahki, zato me veseli ta zavezanost in spoštovanje obeh strani."

Tokrat smo se v okviru pogajanj o zavezujočem pravnem dogovoru prvič pogovarjali o ureditvah za manjšinske skupnosti, o poravnavi medsebojnih finančnih zahtev in ureditvi lastnine.

Miroslav Lajčak

V ospredju pogovorov je bilo vprašanje srbskih občin na severu Kosova in ureditev finančnih ter premoženjskih vprašanj, o čemer bodo v obnovljenem dialogu govorili prvič, in nadaljevanje razprave o pogrešanih ter razseljenih osebah in gospodarskem sodelovanju. Ureditev srbskih občin in finančnih ter premoženjskih vprašanj so zelo občutljive teme, ki so pomembne za prihodnje odnose Kosova in Srbije ter vsakdanje življenje ljudi, je poudaril Borrell.

Vključitev Srbije in Kosova v EU prednostna naloga

Po besedah posebnega predstavnika Unije za dialog med Srbijo in Kosovom Miroslava Lajčaka so pri vprašanju pogrešanih in razseljenih oseb ter nekaterih gospodarskih vprašanjih naredili velik napredek. V kratki izjavi je dejal, da so bili pogovori intenzivni in ne vedno lahki, vendar je na obeh straneh prevladala volja do napredka, in to kljub nekaterim bolečim vprašanjem.