Draghi in Meloni ob predaji dolžnosti. Foto: Reuters
Draghi in Meloni ob predaji dolžnosti. Foto: Reuters

Voditeljica skrajno desne stranke Bratje Italije je po prevzemu dolžnosti vodila prvi sestanek vlade. Pred slovesno primopredajo sta se Draghi in Meloni dalj časa pogovarjala, a ni jasno, o čem.

Vlado morata sicer z glasovanjem o zaupnici potrditi še senat in poslanska zbornica, kar se bo predvidoma zgodilo na začetku prihodnjega tedna.

Že v večernih urah ima Meloni v načrtu pogovor s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, ki je na uradnem obisku v Italiji, kjer se udeležuje medverskega vrha v Rimu v organizaciji skupnosti svetega Egidija.

Po volitvah prejšnji mesec ima desna koalicija absolutno večino v obeh domovih italijanskega parlamenta. Koalicija poleg Bratov Italije vključuje tudi skrajno desno stranko Liga pod vodstvom Mattea Salvinija in desnosredinsko stranko Naprej, Italija, ki jo vodi nekdanji premier Silvio Berlusconi.

Sestavljanje vlade sicer ni minilo brez težav. Salvini in Berlusconi, katerih stranki sta na volitvah dobili precej manj glasov kot Bratje Italije, sta si skušala izboriti čim boljše položaje, Meloni pa je bila precej nepopustljiva.