Okrepitve pred policijsko postajo v Bosanski Krupi. Foto: Reuters
Okrepitve pred policijsko postajo v Bosanski Krupi. Foto: Reuters

Mladoletnik je napad na policijski postaji izvedel z nožem nekaj pred 21. uro. Pri tem je ubil policista, še enega pa huje ranil, je danes na novinarski konferenci pojasnil direktor policijske uprave Unsko-sanskega kantona Amel Kozlica.

Ranjenega policista so operirali v bolnišnici v Bihaću in je danes zunaj smrtne nevarnosti. Napadalca so pridržali.

Državno tožilstvo je napad opredelilo za teroristično dejanje. V Federaciji BiH pa so po navedbah ministra za notranje zadeve te entitete BiH-a Rama Isaka dvignili stopnjo varnosti.
Kozlica je danes še pojasnil, da mladostnik pred tem ni bil znan policiji. O nagibu za napad ni želel ugibati, je pa poudaril, da niso potrdili, da bi vzklikal določena gesla, kot so pisali nekateri mediji.

Zagotovil je tudi, da je varnost pod nadzorom. "Takoj smo začeli izvajati varnostne ukrepe. Lahko vidite povečano navzočnost policije na terenu. Mislim, da se bodo državljani vsekakor počutili varnejše," je dejal.

Glavna kantonalna tožilka Merima Mešanović je pojasnila, da so napad opredelili za teroristično dejanje, ker gre za napad na institucijo oz. policijsko postajo kot organ s ciljem zastraševanja prebivalstva.

Poudarila je, da je v preiskavo vključenih več agencij. Pojasnila je, da poleg nagiba preiskujejo tudi to, ali napadalca podpira katera od skrajnih skupin.

Predpisana kazen za kaznivo dejanje, za katero sumijo mladoletnika, je v primeru polnoletne osebe najmanj deset let zapora. Ker gre za mlajšega mladoletnika, mu po besedah tožilke za takšno dejanje lahko dosodijo bivanje v prevzgojnem domu, in sicer za največ pet let.

"Kaj naj rečem, razen, da je to velika žalost, predvsem pa nas je presenetilo, da je napadalec mladoletnik, star 14 let, ki si je upal vstopiti na policijsko postajo in napasti policista," je dejal kantonski notranji minister Adnan Habibija.

V BiH-u mladoletnik do smrti zabodel policista