Indijski premier ob prihodu v Moskvo, kjer ga je pričakal podpredsednik ruske vlade Denis Manturov. Foto: Reuters
Indijski premier ob prihodu v Moskvo, kjer ga je pričakal podpredsednik ruske vlade Denis Manturov. Foto: Reuters

"Veselim se pregleda vseh vidikov dvostranskega sodelovanja s svojim prijateljem, predsednikom Vladimirjem Putinom, in izmenjave pogledov na različna regionalna in svetovna vprašanja," je pred potovanjem v Moskvo dejal Modi.

Po njegovih besedah si tako Rusija kot Indija prizadevata igrati podporno vlogo pri ohranjanju miru in stabilnosti, medtem ko je partnerstvo med njima v zadnjih letih napredovalo na skoraj vseh področjih.

Ruske tiskovne agencije so poročale, da je Modi prispel v rusko prestolnico. Putin naj bi ga na zasebni večerji gostil zvečer, v torek opoldne pa naj bi voditelja opravila uradne pogovore.

Modi, čigar hindujska nacionalistična stranka Baratija Džanata (BJP) je prepričljivo zmagala na nedavnih parlamentarnih volitvah, je junija prisegel za nov, že tretji mandat na čelu vlade v New Delhiju. Rusijo, ki je za Indijo ključna dobaviteljica nafte in orožje, je nazadnje obiskal leta 2019, dve leti pozneje pa je na obisku gostil Putina.

Voditelja sta se srečala tudi ob robu vrha Šanghajske organizacije za sodelovanje (SCO) septembra 2022 v uzbekistanskem Samarkandu, današnji obisk pa je prvi Modijev obisk v Rusiji po začetku vojne v Ukrajini. Glede slednje Indija ohranja nevtralno stališče.

Iz Rusije se bo Modi odpravil v Avstrijo, kar bo prvi obisk kakega indijskega premierja v tej državi po 40 letih. Sprejela ga bosta kolega Karl Nehammer in predsednik Alexander van der Bellen. Tako v Rusiji kot v Avstriji se bo Modi srečal tudi s predstavniki tamkajšnjih indijskih skupnosti.