Putin je na oblasti kot premier ali predsednik od leta 1999. Foto: EPA
Putin je na oblasti kot premier ali predsednik od leta 1999. Foto: EPA

"Kar vidimo, je jasna manifestacija nacističnih politik, saj visoki evropski uradniki zagovarjajo rusofobno idejo, da bi preprečili vstop v države EU-ja vsem ruskim državljanom," je po poročanju nemške tiskovne agencije dejal Šojgu.

Estonija, Latvija, Litva in Češka so se že odločile, da zaradi ruske agresije v Ukrajini prenehajo izdajati oziroma omejijo izdajanje turističnih vizumov ruskim državljanom. Finska namerava izdajanje vizumov Rusom drastično omejiti septembra, podobno razmišljata tudi Poljska in Danska.

Hkrati se krepijo pozivi k sprejetju tega ukrepa na evropski ravni. O tem naj bi se konec meseca na neformalnem srečanju pogovarjali tudi zunanji ministri članic EU-ja.

A enotnosti glede tega vprašanja za zdaj ni. Predvsem Nemčija je zadržana do te zamisli, ker da bi s tem kaznovali tudi tiste, ki niso nič krivi za dejanja Kremlja.

Šojgu je grožnje, da se bo Rusija na dejanja evropskih držav odzvala z enakimi ukrepi, izrekel na prvem "mednarodnem antifašističnem kongresu", ki so ga pripravili v bližini Moskve.

Kot uvodni govornik je ponovil razloge, zakaj da je Rusija morala napasti Ukrajino. Dejal je, da so "nacionalistične politike vodstva v Kijevu ob podpori Zahoda" že več let napadale rusko kulturo v Ukrajini, kar pa pomeni grožnjo ruski varnosti.