Reševalna akcija na ledeniku. Foto: Reuters
Reševalna akcija na ledeniku. Foto: Reuters

Skupina 23 tujcev je bila v nedeljo popoldne na organiziranem ogledu z vodnikom, ko se je zrušila ledena jama. "Štirje ljudje so ostali ujeti pod ledom. Dva smo rešili, a sta huje poškodovana, dva pa sta še vedno ujeta v jami," je po poročanju Guardiana sporočila tamkajšnja policija. Islandske oblasti so kmalu zatem sporočile, da so bile poškodbe enega turista prehude in je umrl.

Predstavnik policije Sveinn Kristjan Runarsson je za BBC dejal: "Razmere za reševanje so zelo težke, saj je na ledenik zelo težko spraviti opremo. Vse delamo z rokami."

Na kraj nesreče so poslali dva helikopterja obalne straže, reševalce in policiste. V reševalni akciji je v določenem trenutku sodelovalo okoli 200 ljudi.

Iskanje dveh pogrešanih so medtem preklicali, saj je bilo v skupini le 23 turistov in ne 25, kot so sprva domnevali.

Runarsson je ob tem dejal, da vodnik ni naredil ničesar narobe, tudi vreme je bilo v času obiska dobro. "Takšni ogledi v ledeniških jamah potekajo praktično vse leto. Gre za izkušene gorske vodnike, ki znajo oceniti razmere in vedo, kdaj je varno in kdaj ne. Očitno je šlo za nesrečo," je dodal.

Moški, so ga na kraju dogodka razglasili za mrtvega, in ženska, ki so jo odpeljali v bolnišnico v Reykjaviku, sta državljana ZDA, je pozneje še poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Ledenik Breidamerkurjökull leži na jugovzhodu Islandije, zraven ledeniške lagune Jökulsarlon, ki velja za eno najbolj obiskanih znamenitosti v državi.

V Islandiji se je na skupino 25 turistov zrušil strop ledene jame