Izbruh ognjenika na polotoku Reykjanes. Foto: Reuters
Izbruh ognjenika na polotoku Reykjanes. Foto: Reuters

Celotna dolžina razpoke je okoli 3,9 kilometra, v okoli 40 minutah pa se je podaljšala za 1,5 kilometra.

Kot je ob sklicevanju na gasilce poročala islandska javna radiotelevizija RUV, so spet evakuirali bližnjo vas Grindavik.

Trenutno sicer ni jasno, koliko ljudi je sploh še ostalo v ribiški vasi, ki so jo večkrat evakuirali že ob prejšnjih izbruhih.

Lava sicer ne teče proti tej vasi. "Učinek je omejen na lokalizirano območje blizu prizorišča izbruha. Ne predstavlja nevarnosti za življenje, bližnje območje pa je bilo evakuirano," je na družbenem omrežju sporočilo islandsko zunanje ministrstvo.

Ob tem so oblasti preventivno izpraznile tudi zunanji termalni vrelec Modra laguna – priljubljeno turistično atrakcijo, ki bo danes ostala zaprta. Z letališča v Reykjaviku pa so sporočili, da letalski promet kljub še vedno trajajočemu izbruhu poteka normalno.

Na polotoku Reykjanes je marca 2021 nastal izbruh, potem ko ognjeniške aktivnosti na območju niso zaznali kar osem stoletij. Izbruhi so se ponovili avgusta 2022 ter julija in decembra lani, zaradi česar so vulkanologi opozorili, da se je v regiji začelo novo obdobje seizmične aktivnosti.

Na polotoku je v zadnjem času večkrat prišlo do izbruhov, med katerimi je iz podolgovatih razpok v zemlji na površje privrela lava. Ta je med enim izmed izbruhov januarja zajela tri hiše na severnem robu vasi Grindavik.

Prejšnji izbruh na polotoku Reykjanes, kjer živi okoli 30.000 ljudi, oziroma skoraj osem odstotkov vsega prebivalstva Islandije, se je po 24 dneh končal 22. junija.

Znanstveniki opozarjajo, da bi se lahko izbruhi na polotoku ponavljali desetletja, morda celo stoletja.

Islandija se nahaja ob Srednjeatlantskem grebenu – razpoki na oceanskem dnu, ki ločuje Evrazijsko in Severnoameriško tektonsko ploščo, in ima kar 33 aktivnih ognjenikov, kar je največ v Evropi.