Rešene prebežnike z ene ladje so prepeljali v Arguineguin. Foto: Reuters
Rešene prebežnike z ene ladje so prepeljali v Arguineguin. Foto: Reuters

V sredo so španski uradniki potrdili, da so našli truplo otroka in moškega, medtem ko je maroški patruljni čoln rešil 24 ljudi. A po podatkih humanitarne organizacije, ki se ukvarja s prebežniki, je bilo na plovilu 59 ljudi, najmanj 30 jih pogrešajo. Ob tem so izrazili ostre kritike zoper Maroko in Španijo, ki ji očitajo prepočasen odziv. Po besedah vodje španske nevladne organizacije Caminando Fronteras Helene Maleno Garzon so ljudje v čolnu za pomoč prosili več kot 12 ur.

Oblasti na Kanarskih otokih so danes sporočile, da so ponoči reševalne službe pomagale pri reševanju 114 prebežnikov na dveh čolnih, zjutraj pa so odkrili še tretje plovilo s 54 osebami na krovu, ki so jih potem prepeljali na Lanzarote. Četrti čoln z 59 prebežniki je pozneje čez dan prispel v Arguineguin.

Pomorska pot do Kanarskih otokov, ki jo največkrat uporabijo prebežniki iz podsaharske Afrike, je ena najsmrtonosnejših na svetu. Leta 2022 je na tej poti umrlo najmanj 559 ljudi, med njimi 22 otrok.

Ta mesec se je število prihodov glede na prejšnje močno povečalo. "Letošnje številke so doslej padale, porast ta mesec pa je presenetil vse," je dejala odvetnica za prebežnike na Kanarskih otokih Loueila Mint El Mamy. Reuters navaja vir, ki pravi, da v zadnjih dneh dnevno prihaja po 1000 prebežnikov, medtem ko jih je bilo lani v istem obdobju po 100 na dan. Vir iz španske vlade je dejal, da je mogoče, da so zaradi boljših vremenskih razmer številni odšli na pot prej, kot bi sicer.

Po podatkih španskih oblasti je na Kanarske otoke med januarjem in 15. junijem prišlo 5914 ljudi, kar je 31 odstotkov manj kot v istem obdobju lani. A kar 41 odstotkov jih je prišlo v obdobju le enega meseca, med 15. majem in 15. junijem.

Iz Italije poročajo, da je blizu Lampeduse španska ladja v italijanskih vodah Sredozemskega morja danes rešila ladjo z 294 ljudi na krovu.