Foto: AP
Foto: AP

Številna gospodinjstva in podjetja po državi so bila zato prisiljena prižgati generatorje, kar pa je izjemno drago.

Pek Xhelal Gashi tako razmišlja, da bi zaprl svojo pekarno v Prištini, ker le stežka plačuje stroške generatorja.

"Običajno plačujem okoli 300 evrov za elektriko, zdaj pa porabim 100–110 evrov na dan za dizelsko gorivo za generator," je povedal Gashi, čigar pekarna zaposluje 10 ljudi.

Države po Evropi se spopadajo z vrtoglavimi cenami plina in elektrike, delno zaradi porasta povpraševanja sredi gospodarskega okrevanja po pandemiji. To je še huje na Kosovu, kjer so zaradi nizke domače proizvodnje prisiljeni uvažati precej več virov energije kot običajno.

V petek je kosovska vlada za prihodnjih 60 dni razglasila izredno stanje, kar jim bo omogočilo nameniti več sredstev za uvoz energetskih virov in morda uvesti še strožje ukrepe in še več izpadov elektrike.

Po navedbah premierja Albina Kurtija so uvozni stroški narasli s 70 evrov za Mwh od lanskega leta na vrtoglavih 515 evrov za MWh. Za državljane Kosova je cena šest centov na kWh, najceneje v Evropi, saj so energenti močno subvencionirani.

"V tej situaciji sta morebitni rešitvi dve: izpadi elektrike ali pa podražitev elektrike," je povedal Kurti, čigar vlada je namenila dodatnih 40 milijonov evrov za uvoz elektrike.

Kosovo proizvede večino svoje energije iz dveh starih elektrarn zunaj Prištine in običajno uvozi 10–15 odstotkov svoje energije, a ta številka se je med aktualno krizo povzpela na 40 odstotkov.