Ladja Open Arms je ena najbolj dejavnih pri reševanju prebežnikov v Sredozemskem morju. Foto: Reuters
Ladja Open Arms je ena najbolj dejavnih pri reševanju prebežnikov v Sredozemskem morju. Foto: Reuters

Iz Tunizije tako poročajo, da je konec tedna v dveh potopljenih čolnih umrlo najmanj 14 ljudi, 51 jih pogrešajo. Žalostne novice prihajajo tudi s severne strani Sicilskega preliva.

Kljub razburkanemu morju se val prebežniških prihodov čez osrednje Sredozemlje v teh dneh ni ustavil. Kronika je tragična, zlasti na območju Lampeduse. Italijanska obalna straža je v nedeljo posredovala pri brodolomu čolna na morju pred otokom. Iz vode so rešili 23 ljudi, našli pa so tudi dve trupli.

Že dan prej se je zgodil še en brodolom čolna pred Lampeduso. Na čeri pod nedostopno steno otoka se je rešilo 34 ljudi, ki so jih zaradi močnega vetra lahko premestili šele po dnevu in pol, in to s helikopterjem. Po pričevanju potnikov naj bi se na obeh čolnih skupaj prevažalo 90 ljudi, kar pomeni, da je pogrešanih več kot trideset.

Kljub premeščanju prebežnikov na Sicilijo in v kontinentalno Italijo je Lampedusa pod velikim pritiskom. V tamkajšnjem sprejemnem centru je bilo včeraj več kot 2000 ljudi, kar je vsaj petkrat več od namestitvenih zmogljivosti.

Preusmerjanje ladij v oddaljena pristanišča

Zato pa tam niso smeli izkrcati svojih 195 rešencev minulega tedna španski nevladniki s humanitarne ladje Open Arms. Po še dodatnih dveh dneh plovbe so jih v nedeljo izkrcali v jadranskem Brindisiju. Človekoljubne organizacije se pritožujejo, da italijanska politika preusmerjanja ladij s prebežniki v bolj oddaljena pristanišča viša njihove stroške, daljša muko rešencev in preprečuje nevladnikom, da bi se hitreje vrnili na področje reševanja ljudi.

Število ljudi, ki so od začetka leta prispeli v Italijo čez osrednje Sredozemlje, se je povzpelo čez 92.000, kar je za 115 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.