Tri žare je naplavilo na obalo severno od Haaga. Foto: Reuters
Tri žare je naplavilo na obalo severno od Haaga. Foto: Reuters

Kot je sporočila nizozemska obalna straža, je s panamske ladje MSC ZOE, ene največjih tovornih ladij na svetu, nedaleč od nemškega otoka Borkum v Severnem morju v slabem vremenu popadalo do 270 zabojnikov.

Te je zaneslo v nizozemske vode, preden jih je naplavilo na obale nizozemskih otokov Terschelling in Vlieland, kjer so se odprli, iz njih pa je popadalo več predmetov, vključno z na desetinami plazemskih televizorjev, žarnic, avtomobilskih delov, Ikeinega pohištva, kosov oblačil in igrač.

270 zabojnikov naplavilo na nizozemske otoke

Obalna straža je ladje, ki so se zadrževale na območju, posvarila pred plavajočimi zabojniki, s tem da treh zabojnikov z nevarnim materialom še vedno niso locirali.

Tamkajšnji mediji so objavili fotografije s plaž, polnih ljudi, ki so navdušeno pobirali naplavljene dobrine. Županja otoka Vlieland, Tineke Schokker, je za agencijo ANP povedala, da mestni svet nima nič proti temu, da prebivalci pobirajo naplavljene predmete.

"V bistvu je lepo od ljudi. Če bi morali vse te predmete popisati, bi nas stalo več, kot so sami predmeti vredni, za nameček pa imamo samo dva policista, kar pomeni, da bi bilo zelo težko zavarovati plažo, predmeti pa ležijo po vsej njeni dolžini," je dejala.

Zabojniki so s tovorne ladje popadali v slabem vremenu. Foto: Reuters
Zabojniki so s tovorne ladje popadali v slabem vremenu. Foto: Reuters

Opravičilo zaradi izgubljenih žar

Malce bolj morbidne naplavine pa so pričakale sprehajalce plaž Katwijk in Noordwijk severno od Haaga - tja je namreč v zadnjih petih dneh naplavilo tri žare.

Nizozemski ladijski prevozniki se je že opravičil za "zelo obžalovanja vreden pripetljaj". Vse tri žare prihajajo iz krematorija Greifswald na severu Nemčije, na aluminijastih pokrovih pa so bili vgravirani datumi rojstva, smrti in upepelitve pokojnika.

"Odprla sva jo, ker sva mislila, da bi lahko bila žara pretveza za kaj drugega, mamila, recimo," je za portal KustNieuws povedal 14-letni Maarten van Duijn, ki je s svojim očetom našel eno izmed žar. "A izkazalo se je, da gre resnično za človeški pepel. Zato sva začela raziskovati - in bolj ko sva gledala, bolj bizarna je bila celotna zadeva."

Njegov oče Leen pa: "V 30 letih brskanja po plažah sem mislil, da sem že videl vse, a nikdar polne žare."

Nemški portal Ostzee-Zeitung je poročal, da je popolna skrivnost, kako so žare končale v Severnem morju, saj ima Nemčija zelo strogo zakonodajo glede ravnanja s posmrtnimi ostanki. Razen redkih izjem je prepovedano hraniti pepel doma ali na vrtu, zato ga skoraj vedno prevzame pogrebni zavod. Pogreb na morju je dovoljen le v posebnih biorazgradljivih žarah, kar najdene niso bile.

S tožilstva v Greifswaldu so sporočili, da je primer "skrajno nenavaden", tožilec pa da še razmišlja, ali je šlo za zločin ali ne - denimo premikanje umrle osebe.

A danes je nato nizozemsko ladijsko podjetje Trip Scheepvaart sporočilo, da je načrtovalo skupinski pogreb na morju, a se je nekaj hudo zalomilo, ko je uslužbencu na ladji iz rok čez krov padla škatla s tremi žarami. V podjetju zdaj razmišljajo, kako bi se ustrezno opravičili svojcem pokojnikov za "izjemno neprijeten" incident.