Borisov je bil do zdaj že trikrat bolgarski premier. Foto: Reuters
Borisov je bil do zdaj že trikrat bolgarski premier. Foto: Reuters

Na že šestih parlamentarnih volitvah v zadnjih treh letih je Gerb skupaj s partnersko desnosredinsko stranko Združene demokratične sile (SDS) dobil 26,5 odstotka glasov. Na drugem mestu je stranka turške manjšine DPS s 15,3 odstotka glasov, na tretjem pa liberalno protikorupcijsko zavezništvo Nadaljujmo spremembe-Demokratična Bolgarija (PP-DB), ki je glede na raziskavo dobilo 15,1 odstotka glasov.

Štiriodstotni prag za vstop v parlament v Sofiji so med 32 listami prestopile tudi nacionalistična stranka Preporod s 14,7 odstotka glasov, socialistična stranka z 9,7-odstotno podporo in populistična stranka Taki so ljudje televizijskega voditelja Slavija Trifonova s šestimi odstotki glasov.

Analitiki ocenjujejo, da tudi po današnjih parlamentarnih volitvah ni pričakovati oblikovanja stabilne vladne koalicije. Po ocenah analitikov obstaja tudi velika verjetnost, da bodo volitve ponovili jeseni.

Tudi na evropskih volitvah, na katerih so Bolgari izbirali 17 evroposlancev, je glede na Gallupovo raziskavo največ glasov dobila stranka Gerb, 26,2 odstotka. Na drugem mestu je Nadaljujmo spremembe-Demokratična Bolgarija s 15,7 odstotka glasov, na tretjem pa Preporod s 15,4. Stranka turške manjšine je zbrala 11,7 odstotka glasov, socialisti 9,7 odstotka, Taki so ljudje pa 6,4 odstotka.

Volilna udeležba je bila nizka, po podatkih različnih agencij se giblje med 30 in 35 odstotki.