Povod spora sta bili zastavi skrajno desnih ukrajinskih struj. Foto: Reuters
Povod spora sta bili zastavi skrajno desnih ukrajinskih struj. Foto: Reuters

Sprva je v sejni sobi med njimi izbruhnil pretep, pozneje pa je ukrajinski delegat udaril ruskega v obraz. Tega so nato odpeljali v bolnišnico na pregled.

Na zasedanju je v sejni sobi izbruhnil pretep, potem ko so člani ukrajinske delegacije med govorom namestnice vodje ruske delegacije Olge Timofejeve izvlekli ukrajinski zastavi nacionalističnega Desnega sektorja in "novodobno" zastavo fašistične Organizacije ukrajinskih nacionalistov (OUN), poroča bruseljski spletni bilten Politico.

Kmalu zatem je predstavnik ruske delegacije Valerij Stavicki ukrajinskemu delegatu Oleksandru Marikovskemu iz rok iztrgal eno od zastav, medtem ko se je ta na hodniku stavbe fotografiral.

Marikovski se je podal za ruskim delegatom in ga udaril v obraz, zastavo pa je dobil nazaj. Stavickega so nato odpeljali v bolnišnico na pregled.

PABSEC je eden redkih mednarodnih forumov, v katerem sta Ukrajina in Rusija še vedno dejavni članici. Foto: Reuters
PABSEC je eden redkih mednarodnih forumov, v katerem sta Ukrajina in Rusija še vedno dejavni članici. Foto: Reuters

Predsednik turškega parlamenta Mustafa Sentop, ki je predsedoval srečanju, je posredoval in zahteval, da ukrajinske predstavnike zaradi razobešanja "nacističnih" zastav pospremijo iz dvorane.

Pozneje se je na Twitterju opravičil za po njegovih besedah nesprejemljiv incident. "Obsojam takšno vedenje, ki ovira mirno okolje, ki ga skuša vzpostaviti Turčija," je še dodal.

Turčija posredovala tudi pri izvozu žita

PABSEC je sicer eden redkih mednarodnih forumov, v katerem sta Ukrajina in Rusija še vedno dejavni članici.

Turčija se skuša postaviti v vlogo posrednika med Ukrajino in Rusijo. Ankara je do Moskve sicer kritična, vendar se ni želela pridružiti zahodnim sankcijam proti Rusiji.

Prav tako je Turčija skupaj z ZN-om posredovala pri sklenitvi črnomorske pobude za izvoz žita, ki sta jo julija lani podpisali Rusija in Ukrajina.

Sporazum je omogočil izvoz žita iz Ukrajine, potem ko je ta zaradi ruske invazije zastal, in pomagal znižati cene hrane po svetu. Danes pa naj bi v Carigradu potekalo srečanje z ruskimi in ukrajinskimi uradniki, na katerem bodo razpravljali o podaljšanju sporazuma.