Frederiksen je bila po napadu v šoku. Foto: Reuters
Frederiksen je bila po napadu v šoku. Foto: Reuters

Danska policija je sporočila, da trenutno ne kaže, da bi bil napad politično motiviran. Premierko je napadel 39-letni poljski državljan, ki bo v priporu do 20. junija. Moški je že nekaj časa živel na Danskem.

"Trenutno ne domnevamo, da je bil incident politično motiviran," je v izjavi na omrežju X danes sporočila danska policija. Pozneje je sporočila, da je bil napadalec pod vplivom mamil in alkohola in da ni vedel, da je žrtev danska premierka. Napadalčev odvetnik je dejal, da nič ne kaže na to, da bi bil v ozadju politični motiv. Primer obravnavamo kot enkratno, spontano dejanje, ne kot načrtovani napad, je še sporočila policija.

V uradu danske premierke so potrdili napad na trgu Kultorvet v Københavnu in dodali, da je bila Frederiksen v šoku. Sprva ni bilo jasno, ali je utrpela kakšne poškodbe, toda po navedbah prič se ni zgodil hujši incident.

Premierka je kljub temu odpovedala današnje obveznosti. "Po včerajšnjem napadu je bila premierka Metta Frederiksen odpeljana v bolnišnico na zdravniški pregled," so danes sporočili iz njenega urada. Po njihovih navedbah je premierka v napadu utrpela "lažjo poškodbo vratu", sicer pa je dobro, toda "pretresena zaradi dogodka".

"Hvala za številne izraze podpore, ganljivo je," je v pisni izjavi danes zapisala premierka. "Žalostna in pretresena sem zaradi včerajšnjega dogodka, sicer pa se počutim varno. Kar potrebujem za zdaj, je mir. Za telo in dušo. Želim biti z družino in tudi sama," je še zapisala.

Dve priči sta za danski časopis BT povedali, da sta videli, kako je premierka Frederiksen prišla na trg v petek okrog 18. ure po krajevnem času. Moški, ki je hodil v nasprotni smeri, jo je nato ob bližnjem srečanju močno zadel v ramo. Frederiksen se je opotekla, vendar ni padla na tla, moški pa je stekel stran.

Frederiksen, ki dansko vlado vodi od leta 2019, se je po napadu usedla v bližnjo kavarno, moškega pa so nemudoma ujeli in pridržali njeni varnostniki ter ga nato predali policistom.

Policija v Københavnu je prav tako potrdila, da so aretirali napadalca, vendar pa niso podali informacij o njegovi identiteti ali motivu za napad, pozneje pa so v objavi na omrežju X sporočili, da bo 39-letni moški danes zaslišan pred sodiščem v Frederiksbergu.

Napad na dansko premierko

Niz obsodb napada

Na incident se je že v petek odzval danski obrambni minister Troels Lund Poulsen, ki je dejal, da se takšen incident za Dansko ne spodobi.

Danski minister za okolje Magnus Heunicke je na omrežju X dejal, da so šokirani nad napadom. "Moram reči, da je pretreslo vse nas, ki smo ji blizu," je zapisal.

Napad na premierko Frederiksen so obsodili tudi v Bruslju. "Obsojam to podlo dejanje, ki je v nasprotju z vsem, v kar verjamemo in za kar si prizadevamo v Evropi," je na omrežju X zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ob tem je danski premierki zaželela veliko moči in poguma.

Napad sta kot "grozljiv" označila tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola in predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

"Napad na dansko premierko Mette Frederiksen je nedopustno nasilno dejanje, ki predstavlja napad na srce demokratičnih vrednot," je na X-u zapisala italijanska premierka Giorgia Meloni.

"Ostro obsojam to dejanje in želim Mette Frederiksen čimprejšnje okrevanje," je na omrežju X zapisal francoski predsednik Emmanuel Macron. "Takšnih agresivnih dejanj ne moremo spregledati ali normalizirati. To je nevarno za naše demokracije," je navedel kanadski premier Justin Trudeau.

Šokiran je tudi slovenski premier Robert Golob. "Ostro obsojam to sramotno in strahopetno dejanje agresije," je zapisal na X.

Z zgroženostjo sta se na napad odzvala tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg in visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell, ki je v objavi na omrežju X zapisal, da "nasilje ne bo določalo naših političnih izbir".

Frederiksen je v petek v danski prestolnici nudila podporo Christel Schaldemose, vodilni kandidatki njene stranke Socialnih demokratov na evropskih volitvah. Po besedah Schaldemose naj sicer napad ne bi bil povezan s predvolilno kampanjo.

Danska premierka v napadu ni bila poškodovana