Mette Frederiksen se je v četrtek v Normandiji udeležila slovesnosti ob 80. obletnici dneva D. Foto: AP
Mette Frederiksen se je v četrtek v Normandiji udeležila slovesnosti ob 80. obletnici dneva D. Foto: AP

Premierkin urad je po dogodku sporočil: "Premierko Mette Frederiksen je moški na trgu Kultorvet v Københavnu napadel in udaril. Moškega so nato aretirali. Premierka je zaradi incidenta v šoku." Po napadu so jo njeni varnostniki pospremili na varno.

Danska policija je na omrežju X potrdila, da so napadalca aretirali in da dogodek preiskujejo, drugih podrobnosti pa niso navedli.

Frederiksen se je pred incidentom udeležila nekega predvolilnega dogodka.

Von der Leyen: "V nasprotju z vsem, v kar v Evropi verjamemo"

Napad se je zgodil dva dneva pred evropskimi volitvami, na katerih bodo Danci volili svoje predstavnike v Evropski parlament. Dogodek so nekateri ministri že obsodili. Minister za okolje Magnus Heunicke je tako zapisal, da ni pretresena le premierka, ampak tudi "vsi, ki delujejo v njenem krogu".

Napad sta kot "grozljiv" označila tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola in predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je zapisal, da "ostro obsoja to strahopetno dejanje agresije". Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je dogodek označila za "podlo dejanje, ki je v nasprotju z vsem, v kar v Evropi verjamemo in za kar se borimo".

Frederiksen, ki je članica Socialnih demokratov, je na čelu danske vlade od leta 2019. Ankete stranki na nedeljskih volitvah napovedujejo zmago, a podpora se ji je v zadnjem času precej znižala.