Aleksej Navalni je znan kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina. Foto: EPA
Aleksej Navalni je znan kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina. Foto: EPA

44-letni ostri kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina se v Nemčiji zdravi od 22. avgusta, dva dni zatem, ko je na notranjem poletu v Sibiriji hudo zbolel. Iz Rusije so ga prepeljali v nemško glavno mesto, kjer so ugotovili, da je bil zastrupljen z živčnim strupom iz skupine novičok.

Za ocene posledic zastrupitve še prezgodaj

V berlinski bolnišnici so dejali, da se stanje Navalnega izboljšuje in se med drugim že odziva na govor. "Odziva se na verbalne dražljaje. Je pa še prezgodaj, da bi ocenili potencialne dolgoročne posledice hude zastrupitve," je v izjavi zapisala bolnišnica, poroča BBC.

Sodelavci Navalnega trdijo, da je bil zastrupljen po ukazu ruske vlade, ta pa kakršno koli vpletenost zanika. Dogajanje je zaostrilo odnose med Moskvo in Berlinom, po objavi nemških ugotovitev so obsodbe prišle tudi iz številnih drugih zahodnih držav in organizacij.

Kremelj: Kriviti Rusijo je absurdno

V Nemčiji medtem narašča pritisk na kanclerko Angelo Merkel, ki jo pozivajo, naj zavzame ostrejše stališče do incidenta. Prejšnji teden je dejala, da je bil Navalni žrtev poskusa umora in da bo svet od Rusije zahteval odgovore.

Kremelj je medtem v ponedeljek sporočil, da je absurdno kriviti Rusijo za zastrupitev Navalnega. Poskusi, da nekdo z incidentom povezuje Moskvo, so za nas nesprejemljivi, je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Rusko zunanje ministrstvo je že predtem dejalo, da trditev, da je bil Navalni zastrupljen z novičokom, ni podprta z dokazi.