Foto: EPA
Foto: EPA

Nemški kancler Olaf Scholz je februarja zaradi ruske invazije na Ukrajino napovedal bistveno povečanje obrambnega proračuna nad dva odstotka. Obljubil je dodatnih sto milijard evrov za posodobitev nezadostno financirane zvezne vojske.

Berlin naj bi želel kupiti lovce F-35 ameriškega proizvajalca Lockheed Martin, s katerimi bi zamenjali floto bojnih letal proizvajalca Panavia Tornado, ki je stara že več kot 40 let, poroča Deutsche Welle.

Namero nemške vlade sta tudi za Reuters potrdila dva vladna vira. Berlin namerava po navedbah kupiti do 35 teh letal.

F-35 velja za najmodernejše bojno letalo na svetu. Nanj je mogoče pritrditi jedrske bombe, poleg tega pa ga zaradi posebne oblike in materialov radarji načeloma ne zaznajo.

Nemška letala Tornado bi zastarala med letoma 2025 in 2030. Foto: EPA
Nemška letala Tornado bi zastarala med letoma 2025 in 2030. Foto: EPA

Letala Tornado so trenutno edina nemška letala, na katera je možno pritrditi jedrsko bombo. Čeprav oblasti uradno tega nikoli niso potrdile, pa je po poročanju nemškega dnevnika Bild "javna skrivnost", da so v ameriških skladiščih v Nemčiji tudi jedrske bombe B61, ki jih je mogoče pritrditi na letala Tornado.

Konec skupnega razvoja bojnih letal s Francijo?

Tiskovna agencija DPA še navaja, da si je nemška vlada očitno premislila, saj je bila doslej glede morebitnega nakupa letal F-35 precej zadržana.

Predvsem zaradi namere, da skupaj s Francijo razvije novo evropsko bojno letalo, ki bo del letalskega bojnega sistema FCAS in naj bi nadomestilo sedanja bojna letala Rafale in Eurofighter. Še pred dvema tednoma je kancler Scholz izrazil podporo temu projektu.

Prav tako bo razočaran ameriški proizvajalec Boeing, saj je bila nekdanja obrambna ministrica naklonjena nakupu njihovih lovcev F-18.