Severstl ima svoje jeklarske obrate med drugim tudi v ZDA. Foto: EPA
Severstl ima svoje jeklarske obrate med drugim tudi v ZDA. Foto: EPA

Ruska jeklarska skupina Severstal bo ustavila dobavo izdelkov v Evropo, potem ko je Evropska unija uvedla sankcije tudi proti glavnemu lastniku te družbe, milijarderju Alekseju Mordašovu, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Kot so sporočili iz družbe, bo pretok dobrin preusmerjen na "alternativne svetovne trge". Odločitev o ustavitvi dobave v EU je bila sprejeta "v okviru sankcij, uvedenih proti delničarju", so navedli v Severstalu.

Ruska skupina v povprečju na leto v Evropo dostavi okoli 2,5 milijona ton jekla, kar predstavlja približno tretjino celotne prodaje družbe, sporočilo Severstala povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Mordašov. Foto: EPA
Mordašov. Foto: EPA

EU je sankcije proti Mordašovu uvedel v ponedeljek, razlog pa naj bi bile njegove povezave s Kremljem. "Ne razumem, kako lahko sankcije zoper mene prispevajo k razrešitvi grozljivih spopadov v Ukrajini," je Mordašov zapisal v izjavi in poudaril, da s številnimi evropskimi državami že mnogo let sodeluje na gospodarskem, kulturnem in humanitarnem področju.

EU je Mordašovu zamrznil premoženje v Uniji, omejil je tudi njegova potovanja v povezavo. Mordašov je sicer tudi največji posamični delničar v svetovnem organizatorju potovanj, nemškem TUI-ju.

Cene zemeljskega plina so se ob ruskem napadu na Ukrajino dopoldne zavihtele rekordno visoko. Za zemeljski plin z nizozemskega vozlišča TTF za dobavo v aprilu je bilo namreč treba odšteti 194,72 evra za megavatno uro, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Cena plina se je nato nekoliko spustila.

OMV ne bo odkupil deleža drugega največjega plinskega polja

Avstrijska energetska skupina OMV je medtem odstopila od načrtov za nakup deleža v plinskem polju Urengoj v zahodni Sibiriji, ki je v lasti ruskega energetskega velikana Gazprom. Prekinitev pogajanj o morebitnem nakupu 24,98-odstotnega deleža plinskega polja Urengoj je v torek potrdil izvršni odbor skupine OMV, je poročala nemška tiskovna agencija DPA. Plinsko polje Urengoj, odkrito leta 1966, velja za drugo največje plinsko polje na svetu.

Družba bo hkrati ocenila svojo udeležbo pri plinovodu Severni tok 2. Nemčija je pred dnevi ustavila projekt plinovoda, ki je sicer že zgrajen, a še ni imel dovoljenja za uporabo. Izstop iz tega projekta je v ponedeljek že napovedal britansko-nizozemski energetski velikan Royal Dutch Shell.

Naftna ploščad Urengoj. Foto: EPA
Naftna ploščad Urengoj. Foto: EPA

Eni zapušča Modri tok

Italijanski naftni velikan Eni je sporočil, da se bo umaknil iz plinovoda Modri tok, ki povezuje Rusijo in Turčijo prek Črnega morja. Eni ima v družbi Modri tok, ki upravlja plinovod, 50-odstotni delež. Preostalih 50 odstotkov družbe ima v lasti ruski energetski velikan Gazprom.

"Eni namerava prodati svoj delež," je sporočil tiskovni predstavnik družbe Eni in pojasnil, da je Enijeva trenutna prisotnost v Rusiji "zanemarljiva". Skupna podjetja z ruskim energetskim velikanom Rosneftom, povezana z dovoljenji za raziskovanje na Arktiki, so namreč "že več let zamrznjena" zaradi sankcij, ki veljajo za Rusijo od leta 2014.

Eni se je tako pridružil nekaterim drugim energetskim velikanom, ki se po napadu Rusije na Ukrajino in uvedbi sankcij zoper Rusijo umikajo iz te države.

ExxonMobil se umika z naftnega polja v Rusiji

Ameriški naftni velikan ExxonMobil je zaradi ruskega napada na Ukrajino v torek napovedal, da se bo v imenu konzorcija, ki vključuje ruska, indijska in japonska podjetja, začel postopoma umikati z glavnega naftnega polja, ki ga upravlja v Rusiji, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. "Kot odziv na nedavne dogodke začenjamo postopek prekinitve dejavnosti in pripravljamo ukrepe za izstop iz projekta Sahalin-1," je skupina zapisala v izjavi.

Applovi izdelki v Rusiji niso več na prodaj

Prodajo svojih izdelkov v Rusiji je ustavil tudi Apple, ki je že prejšnji teden sprejel več ukrepov proti Rusiji. "Prejšnji teden smo ustavili ves izvoz v Rusijo. Storitve Apple Pay in druge so omejene. Ruska medija RT News in Sputnik nista več na voljo v App Store niti zunaj Rusije," so sporočili v torek. Spremenili so tudi delovanje svojih aplikacij z zemljevidi "za zaščito civilistov v Ukrajini".

Sorodna novica Posledice ukrajinsko-ruske vojne: sledi sprememba poslovanja sveta, kot smo ga poznali do zdaj?

Boeing ne bo več dobavljal rezervnih delov

Da prekinja podporo ruskim letalskim prevoznikom in svoje dejavnosti v Moskvi, je v torek naznanil tudi ameriški proizvajalec letal Boeing. Kot so sporočili iz podjetja, so ustavili vse večje operacije v Moskvi in začasno zaprli svojo pisarno v Kijevu.

"Prav tako ukinjamo opravljanje storitev v zvezi z dobavo delov, vzdrževanjem in tehnično podporo za ruske letalske prevoznike. Ker se vojna nadaljuje, so naše ekipe osredotočene na zagotavljanje varnosti naših sodelavcev v regiji," so po poročanju AFP-ja sporočili iz družbe.

Ford ustavlja operacije v Rusiji

Ameriški Ford je v torek naznanil, da ustavlja vse svoje operacije v Rusiji in namenja uvodnih 100.000 dolarjev pomoči ukrajinskim beguncem.

Francosko energetsko podjetje Total je v torek napovedalo konec novih vlaganj v Rusiji. Prodajo v Rusiji je prejšnji teden ustavilo britansko avtomobilsko podjetje Jaguar Land Rover.

Ameriške kartice onemogočajo dostop

Ameriška podjetja za procesiranje plačil s kreditnimi karticami Visa, Mastercard in American Express so v torek napovedale, da bodo zaradi mednarodnih sankcij proti Rusiji ruskim bankam onemogočile dostop do svojih plačilnih omrežij.

Sorodna novica Bo četrtina zračnega tovora med Evropo in Azijo morala najti druge poti?

Ladijski prevozniki ustavljajo dobavo

Danski ladijski prevoznik Maersk je medtem ustavil promet z Rusijo z izjemo hrane, zdravil in humanitarnih potrebščin, kar je sicer že prejšnji teden storil z Ukrajino. Prejšnji teden je promet z Rusijo ustavil tudi nemški ladjar Hapag-Lloyd.

Brez novih ameriških filmov za Rusijo

Več ameriških filmskih podjetij, kot so Paramount, Sony, Warner Bros in Walt Disney, so napovedali ustavitev objave novih filmov v Rusiji.

Digitalni velikani omejujejo dostop do ruskih medijev v EU-ju

Facebook oziroma Meta je v ponedeljek napovedal, da omejuje dostop do RT News in Sputnika v EU-ju, Twitter je sporočil, da bo upošteval sankcije EU-ja, ko bodo sprejete. TikTok je omejil dostop ruskih državnih medijev do platform v EU-ju, Microsoft je RT umaknil iz svoje trgovine aplikacij.