Podpornica AfD-ja s transparentom z napisom Nemčija najprej. Foto: Reuters
Podpornica AfD-ja s transparentom z napisom Nemčija najprej. Foto: Reuters

V mestu Raguhn-Jessnitz je Hannes Loth premagal nestrankarskega kandidata Nilsa Naumanna. To je že druga volilna zmaga za AfD v tednu dni.

Lotha so za župana izvolili v mestecu Raguhn-Jessnitz, in sicer v drugem krogu. Prejel je 51,13 odstotka glasov, kažejo začasni izidi, ki jih je mesto v nedeljo zvečer objavilo na svoji Facebookovi strani. Njegov protikandidat Naumann je dobil 48,87 odstotka podpore.

Volilna udeležba v občini v okrožju Anhalt-Bitterfeld je bila slabih 62 odstotkov. V kraju s približno 9000 prebivalci je imelo volilno pravico približno 7800 ljudi.

To je prvič, da je stranka zmagala v volilni tekmi za redni županski položaj, poročajo nemški mediji. Njeni člani so namreč do zdaj v manjših krajih opravljali zgolj funkcije prostovoljnih ali honorarnih županov.

AfD je sicer že pred enim tednom dosegel podoben volilni uspeh, saj je bil njegov kandidat Robert Sesselmann izvoljen na položaj vodje okrožja v Sonnebergu na jugu zvezne dežele Turingija, kar je prvi tak uspeh za stranko v Nemčiji sploh.

Podpora AfD-ju se sicer v državi krepi že dalj časa, kar sproža številne razprave in tudi bojazni. Stranka po zadnjih javnomnenjskih anketah uživa približno 19-odstotno podporo in se je izenačila s socialdemokrati kanclerja Olafa Scholza, čeprav še vedno precej zaostaja za krščanskimi demokrati (29 odstotkov).

Kancler Scholz je v nedeljskem intervjuju za televizijo ARD dejal, da želi z odločitvami, ki bodo odgovorile na vsakdanje težave državljanov, ustaviti vzpon skrajno desnega AfD-ja. Prepričan je, da je treba dati ljudem pozitivno prihodnost in jim izkazati spoštovanje.