Obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer se je odzvala na navedbe o umiku ameriških vojakov iz Nemčije. Foto: Reuters
Obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer se je odzvala na navedbe o umiku ameriških vojakov iz Nemčije. Foto: Reuters

Ob tem je Berlin poudaril, da je prisotnost vojske ZDA namenjena vsem članicam Nata. "Ne želim špekulirati o nečem, o čemer nimam nobenih potrditev. Dejstvo je, da je prisotnost ameriških vojaških sil v Nemčiji namenjena celotni varnosti zveze Nato, torej tudi ameriški varnosti. To je osnova, na kateri delamo skupaj," je dejala nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer.

Z obrambnega ministrstva so pristavili, da je tesno sodelovanje z ZDA v Natu in drugimi partnerji v zvezi ključno za varnost Nemčije. Odločitev o umiku ameriških vojakov torej še ni potrjena, je pa novica močno presenetila nemški politični vrh. To je nov preobrat v odnosih med Berlinom in Washingtonom, ki so med Trumpovimi predsedovanjem pogosto napeti.

Odnos na najnižji točki v zadnjih 35 letih

Thomas Kleine-Brockhoff iz nemškega investicijskega sklada Marshall, ki spodbuja ameriško-evropske vezi, je odločitev označil za nekoliko maščevalno: "Zadnjih 35 let spremljam ta odnos in ne spomnim se, da bi bil kdaj na nižji točki, kot je zdaj. Zdi se, da Trump vidi Angelo Merkel kot svojega sistemskega tekmeca."

Trenutno je v Nemčiji okoli 34.500 ameriških vojakov, Trump pa naj bi uveljavil novo določilo, po katerem bi jih bilo lahko le 25.000. Trump je medtem omenil, da bi lahko ameriške vojake iz Nemčije premestili na Poljsko, ki je izrazila pripravljenost, da jih sprejme. V preteklosti je Trump večkrat kritiziral Nemčijo, ko je pozival članice Nata, naj izpolnijo svoje obveze glede obrambnih izdatkov, hkrati pa je obtožil Berlin, da je zaradi energetske odvisnosti "ujetnik" Rusije.