Koalicija kanclerja Scholza (na sliki) je sicer obljubljala omejitev izvoza orožja. Foto: EPA
Koalicija kanclerja Scholza (na sliki) je sicer obljubljala omejitev izvoza orožja. Foto: EPA

Med prvim januarjem in 18. junijem je nemška vlada odobrila izvoz orožja v vrednosti najmanj 7,48 milijarde evrov.

Če se bo takšen trend prodaje orožja v drugi polovici leta nadaljeval, bo prodaja orožja v letu 2024 dosegla rekordno vrednost, poroča Deutsche Welle.

Že lani je nemški izvoz orožja dosegel rekordno raven, in sicer 12,2 milijarde evrov, predvsem na račun pošiljk orožja Ukrajini.

Nemčija je lani odobrila izvoz orožja v vrednosti 6,44 milijarde evrov in vojaške opreme v vrednosti 5,76 milijarde, vključno z oklepnimi vozili.

Izvoz orožja se je povečal kljub obljubi koalicije kanclerja Olafa Scholza ob prevzemu oblasti decembra 2021, da bodo omejili pošiljke orožja, predvsem za države, ki niso članice EU-ja in Nata.

Nekaj mesecev po tem, ko je nemška vlada začela mandat, pa je Rusija napadla Ukrajino.

Skoraj dve tretjini izvoza orožja v prvi polovici letošnjega leta je bilo namenjenega v Ukrajino, kažejo podatki gospodarskega ministrstva.

V Ukrajino je Nemčija letos poslala za 4,88 milijarde orožja, medtem ko je v prvem letu vojne Berlin Kijevu poslal za 2,24 milijarde orožja, vključno s sistemi zračne obrambe in topništvom.

Nemčija je drugi največji dobavitelj orožja Ukrajini, po Združenih državah Amerike.

Od začetka vojne v Ukrajini je Nemčija tej državi poslala za 10,2 milijarde evrov vojaške pomoči, čeprav ne gre samo za orožje.

Riad spet v vrhu prejemnikov nemškega orožja

Naslednje štiri države, ki prejemajo največ nemškega orožja, so Singapur (1,21 milijarde evrov), Indija (153,75 milijona), Savdska Arabija (132,48 milijona) in Katar (100 milijonov).

Nemčija je julija lani omilila omejitve za izvoz orožja v savdsko kraljevino, ki jih je uvedla po umoru savdskega novinarja Džamala Hašokdžija v savdskem konzulatu v Carigradu leta 2018.

Drug razlog za omejevanje izvoza orožja v Savdsko Arabijo je bila njena vloga v vojno v Jemnu. Riad je pozneje zmanjšal sovražnost do sosednje države.

Nemško gospodarsko ministrstvo je podatke objavilo po zahtevi poslanke Sevim Dagdelen iz levičarske stranke Bündnis Sahra Wagenknecht.

Dagdelen je povečan izvoz orožja na "vojna in krizna območja" označila za "neodgovornega", koalicijo pa je obtožila, da krši svoje obljube.

Wagenknecht je prejšnji teden spodnji dom nemškega parlamenta opozorila, da bi lahko vladna politika izvoza orožja "korak za korakom vodila v večjo evropsko vojno".